هیچ دوره ای در سبد خرید شما وجود ندارد
دوره مقدماتی آموزش لینوکس ( دوره LPIC1 )
سیستم عامل به عنوان نرم افزاری که امکان اجرای اپلیکیشن های ( ویکی پدیا ) مختلف روی سخت افزار را فراهم می کند، شناخته می شود. لینوکس یک هسته یا Kernel است. هسته بخش اصلی یک سیستم عامل است که فعالیت های اصلی آن را کنترل می کند. با استفاده از ابزارهایی که پروژه opensource گنو (GNU) برای لینوکس تولید کرده است، تبدیل به یک سیستمعامل کامل میشود.
در دوره مقدماتی آموزش سیستم عامل لینوکس ( Linux operating system ) شما با موضوعات: بررسی ابزارهای محیط CLI، مدیریت نرم افزارها، پیکربندی سخت افزاری، مدیریت فایل، بوت کردن لینوکس و ویرایشگر محبوب VI، پیکربندی سیستم Xwindows ، محلی سازی و پرینتر، مدیریت سیستم، پیکربندی اولیه شبکه، نوشتن اسکریپت،پیکربندی Email و استفاده از پایگاه داده و امنیت سیستم و شبکه آشنا می شوید.
خلاصه آنچه در دوره مقدماتی آموزش سیستم عامل لینوکس ( دوره LPIC1 ) خواهید آموخت:
بخش اول:
در ابتدای فصل بررسی ابزارهای محیط CLI ، اطلاعات اولیه ای راجع به Shell، درک انواع آن و نحوه استفاده هر کدام در لینوکس مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه مفاهیمی مانند Redirects ,Pipe و Stream ها و نحوی استفاده از آنها در محیط متن، شناسایی ابزارهایی برای ویرایش فایل های متنی و جستجو در این نوع فایل ها به کمک Regular Expression مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در فصل مدیریت نرم افزارها درباره کتابخانه ها و کامپوننت هایی که توسط برنامه های سیستم مورد استفاده قرار می گیرد و سعی بر کاهش مصرف منابع دارند، صحبت می شود. در ادامه به یادگیری پکیج ها یا بسته های نرم افزاری ، نحوه نصب برنامه در سیستم های مختلف لینوکس ، آشنایی با مفهومی به نام مدیریت پکیج (Package Management) در سیستم های مختلف لینوکس می پردازیم. این فصل با بررسی پردازش ها، مدیریت، حذف و ایجاد آن ها و بررسی اولویت پردازش های در حال اجرا و تغییر اولویت آن ها به اتمام می رسد.
بخش دوم:
فصل پیکربندی سخت افزار، یکی از مهمترین فصل های های این کتاب است. در این فصل شما با مراحل اولیه بالا آمدن سیستم یا Boot، پیکربندی و مدیریت سخت افزارها برای استفاده در لینوکس، توضیح نحوه خاص برخورد لینوکس با سخت افزار، درک ساختار فایل سیستم لینوکس (FHS- Filesystem Hierarchy Standard)، مدیریت دیسک و فایل سیستم و نحوه اطمینان از جامعیت آن ها آشنا کند.
لینوکس مجموعه ای از فایل ها می باشد در نتیجه داشتن توانایی در مورد مدیریت فایل ها بسیار مهم و حیاتی می باشد. ابزارهایی شامل دستکاری فایل مدیریت دسترسی فایل ها (Permission) و مالکیت آن ها (Ownership)، یافتن مکان یک فایل در فایل سیستم لینوکس با ابزار های گوناگون، درک Quota یا سهمیه بندی دیسک در لینوکس و ایجاد محدودیت استفاده از دیسک برای یوزرها. در انتهای این فصل با نوع خاصی از فایل ها به نام لینک و انواع آن آشنا می شویم.
بخش سوم:
در فصل پنجم ، بوت کردن لینوکس و ویرایشگر محبوب VI را فرا خواهید گرفت.
اولین مرحله بالا آمدن هر سیستم بوت می باشد. در حالت عادی با فشار دادن کلید پاور سیستم و انتظار برای یک مدت کوتاه سیستم بالا می آید. گاهی لازم است این مراحل را شناسایی و شخصی سازی کنیم.
در این فصل با مفهوم Runlevel (سطح اجرایی) و انواع آن در لینوکس، نصب و پیکربندی boot manager آشنا می شویم. در انتهای این فصل ویراشگر محبوب VI (وای) مورد بررسی قرار می گیرد.
سیستم عامل های اصلی سمت کاربر لینوکس، همگی از محیط گرافیکی پشتیبانی می کند که شامل فونت ها ، پنجره ها ، منوها و … می باشد. در فصل ششم ، پیکربندی سیستم Xwindows ، محلی سازی و پرینتر را کار خواهیم کرد.
در لینوکس GUI اصلی با نام Xwindow sys شناخته می شود . در این فصل به یادگیری پیکربندی محیط گرافیکی، درک Display manager وشخصی سازی آن، استفاده راه دور از محیط گرافیکی، پیکربندی محلی سازی سیستم برای زبان و نوع فورمت نمایش تاریخ و اعداد،یادگیری استفاده از لینوکس برای افراد با ناتوانی های مختلف جسمی و در انتها به برررسی پرینترها ، پیکربندی و راه اندازی آن ها در لینوکس بحث می شود.
بیشتر فعالیت های مدیریت سیستم فعالیت هایی اند که همه روزه باید تکرار شوند مانند بروزرسانی،پشتیبان گیری و … . برخی از این فعالیت های مدیریت در ارتباط با یوزرها گروه ها و مدیریت آن ها است.
در این فصل ابتدا با مدیریت یوزرها و گروه ها در لینوکس مواردی مانند ساخت،حذف و ویرایش آنها می پردازیم. در ادامه به کمک Cronها سعی بر اتوماتیک کردن فعالیت های مدیریتی لینوکس می کنیم.
لینوکس رفتار خاصی برای نگه داری زمان سیستم خودش دارد. از آن جایی که زمان در سیستم یک مقوله بسیار حیاتی مخصوصا در گزارشگیری می باشد، لذا یادگیری آن حیاتی است. در این فصل همچنین در مورد گزارشگیری در لینوکس نیز بحث می شود.
بخش چهارم:
در فصل هشتم، پیکربندی اولیه شبکه را می آموزید. بیشتر سیستمهای لینوکس متصل به شبکهاند؛ چه سرور باشند و چه کلاینت. حتی سیستمهای خانگی شما نیز به شبکه اینترنت متصل است. به همین دلیل پیکربندی شبکه لینوکس بسیار مهم میباشد.
در این فصل ابتدا به توضیح مختصری در مورد شبکه، آدرسها و نحوه ارتباط سیستم هت در شبکه میپردازیم. در ادامه به بررسی فعالیتهایی نظیر آدرس دهی، مسیریابی، فعالیتهای Name Resolution و تعمیرو اشکال زدایی شبکه به کمک ابزارهای موجود در لینوکس میپردازیم.
در فصل نهم، به بررسی موضوعات متفرقه ای می پردازیم. نوشتن اسکریپت، پیکربندی Email و استفاده از پایگاه داده در این فصل مطرح می شود.
ابتدا با مدیریت شل و شخصی سازی آن آشنا میشویم. فصل اول به طور مختصر توضیحاتی اعمال شد ولی در این فصل به ادامه بحثهای مربوط به آن میپردازیم. گاهی اوقات نیاز است که مجموعهای از دستورات لینوکس به صورت پشت سر هم و تکراری اجرا شود. در این گونه از موارد از اسکریپتها کمک میگیریم. در این قسمت نیز راجع به نحوه و قالب اسکریپت نویسی به زبان shell نیز بحث میشود.
موضوع مهم دیگر که در این فصل بررسی شده موضوع پایگاههای داده میباشد. یکی از قسمتهای این فصل در مورد نحوه صحبت با پایگاههای داده مبتنی بر SQL(Structured Query Language) میباشد.این فصل با مفهوم Email و نحوه راه اندازی آن در لینوکس به اتمام میرسد.
در فصل دهم و پایانی، امنیت سیستم و شبکه که یکی از مباحث مهم و ضروری در همه مکان ها و سیستم هاست، آموزش داده می شود.
مقاله مربوطه : امنیت شبکه چیست
امنیت میتواند از قفل کردن یک در تا قرار دادن یک پسورد برای ورود به سیستم باشد. شما در این فصل به یادگیری برخی اقدامات امنیتی از جمله محدود کردن دسترسی به کامپیوتر از طریق پورتها، مدیریت امنیت اختصاصی برنامهها، مدیریت پسوردها، ویرایش برخی از ویژگیهای اکانت یوزر ها برای بالا بردن امنیت و استفاده از اتصالات امن و ارسال دادهها به صورت رمزنگاری شده آشنا خواهید شد.
سرفصل های آموزش سیستم عامل لینوکس:
فصل یک – بررسی ابزارهای محیط CLI
- اطلاعات اولیه ای راجع به Shell، درک انواع آن و نحوه استفاده هر کدام در لینوکس
- Redirects ,Pipe و Stream ها و نحوی استفاده از آنها در محیط متن
- شناسایی ابزارهایی برای ویرایش فایل های متنی و جستجو در این نوع فایل ها به کمک Regular Expression
- کار با محیط متن Command Line
- درک و استفاده از Redirects ,Pipe و Stream ها
- پردازش فایل های متنی به کمک فیلتر ها
- جستجو در فایل های متنی به کمک Regular Expression
فصل دو – مدیریت نرم افزارها
- مدیریت کتابخانه های مشترک
- استفاده از مدیریت پکیج Debian
- استفاده از مدیریت پکیج RPM
- ساخت، مدیریت و از بین بردن پردازش ها
- شناسایی الویت هر پردازش و تغییر آن
فصل سه – پیکربندی سخت افزاری
- شناسایی و پیکربندی تنظیمات سخت افزار
- طراحی قالب دیسک سخت
- ساخت پارتیشن و فایل سیستم
- نگهداری از جامعیت یک فایل سیستم
- کنترل mount و unmount کردن فایل سیستم ها
فصل چهار – مدیریت فایل
- مدیریت اولیه فایل ها
- ساخت و مدیریت لینک های نرم و سخت
- مدیریت حق دسترسی و مالکیت فایل ها
- مدیریت سهمیه بندی دیسک
- یافتن فایل ها درسیستم و قرار دادن آن در جای مناسب
فصل پنج – بوت کردن لینوکس و ویرایشگر محبوب VI
- نصب یک Boot Manager (مدیر بوت)
- بوت کردن سیستم
- درک سطوح اجرایی لینوکس
- ویراشگر Vi
فصل شش – پیکربندی سیستم Xwindows ، محلی سازی و پرینتر
- نصب و پیکربندی X11
- درک و پیکربندی Display Manager
- دسترسی لینوکس برای همه (ویژه افراد ناتوان)
- محلی سازی و جهانی سازی
- مدیریت پرینتر و عملیات پرینت کردن
فصل هفت – مدیریت سیستم
- مدیریت اکانت های یوزر و گروه و فایل های مرتبط با آن
- گزارش گیری در سیستم
- نگه داری زمان سیستم
- اتوماتیک کردن فعالیت های مدیریتی سیستم بوسیله زمان بندی آن ها
فصل هشت – پیکربندی اولیه شبکه
- درک شبکه های TCP/IP
- درک آدرس ها در شبکه
- پیکربندی تنظیمات شبکه ای در لینوکس
- تشخیص اتصال شبکه ای و اشکال زدایی
فصل نه – نوشتن اسکریپت،پیکربندی Email و استفاده از پایگاه داده
- تشخیص و استفاده از محیط شل
- شخصی سازی و نوشتن اسکریپت های ساده
- مفهوم ایمیل در لینوکس
- مدیریت داده SQL در لینوکس
فصل ده – امنیت سیستم و شبکه
- اجرای برخی فعالیت های مدیریت امنیت
- پیاده سازی امنیت سیستم میزبان
- ایمن سازی اتصالات و رمزنگاری داده ها
Kiarash19801980@ دانشجوی دوره
سلام چرا قسمت یک تا ده رو که میزنی میگه بارگزاری نشده ؟!!
قبل از مبحث لینک ها ده ویدیو موجوده که میگه بارگزاری نشده میشه لطفا پیگیری کنید
علیرضا احمدی
سلام و درود. باز میشه و تست شد. مشکل چیه؟
saeid.khoorani دانشجوی دوره
سلام . تشکر از آموزش خوب و ارایه مناسب مضمون درس . ولی چرا اینقدر استاد محترم لهجه دارند و کلمات و جملات رو اشتباه میگن!
برای مثال : به جای اینکه بگن > اگه دات بزاری – میگن > اگه دات نزاری!!
حواس پرت کننده هست بعضا .
amir.shirazian دانشجوی دوره
سلام وقتتون بخیر
متاسفانه دو دقیقه انتهایی کلیپ قسمت دوم از فصل ششم آموزش لینوکس آفای عارف اختری در فایل بارگذاری شده در سایت وجود ندارد لطفا پیگیری بفرمایید
amir.shirazian دانشجوی دوره
سلام مجددا
چرا هیچ پیگیری خاصی وجود نداره، بابت تهیه این دوره هزینه پرداخت شده و خیلی راحت یک بخش انتهایی از کلیپ وجود نداره و علیرغم درخواست پیگیری هیچ کاری انجام نشده
واقعا متاسفم!!!!!
amir.shirazian دانشجوی دوره
سلام وقت بخیر
من دوره رو امروز خریداری کردم
بزرگترین مشکل، بحث دسته بندی کلیپ هاست
الان من میخوام دقیقا کلیپی که در مورد xforwarding توضیح داده شده رو مشاهده کنم و یا هر مبحث دیگری، امکانش وجو نداره که دقیقا متوجه بشید کدوم کلیپ است
لطفا بررسی و راهنمایی بفرمایید
علیرضا احمدی
سلام امیر جان. در دوره هایی که جدیدا ضبط و برنامه ریزی میشن این نکته رو خیلی مورد بررسی قرار دادیم که اسم ویدیو ها درست و قابل رصد باشن. اما برای این دوره؛ من پیگیری میکنم که اگر بشه اسم ویدیو ها رو تغییر بدیم تا مشکلاتتون رفع بشه.
r.abbasi دانشجوی دوره
جناب احمدی سلام
خواستم ببینم پیگیری تون برای تغییر نام دروس به کجا رسید …..
علیرضا احمدی
سلام و درود. مدرس پاسخگوی من نبودن متاسفانه و تیکت بزنید تا بازگشت وجه داشته باشیم
jashakouri دانشجوی دوره
دوره خوبیه واقعا ولی صحبت های مدرس درباره بکنم نکنم ها خیلی جالبه چون این سایت تو کل ایران داره فعالیت میکنه به نظر این نکات رو باید در نظر بگیرید
soheylakazemi
ممنون از شما که نظراتتون به ما انتقال میدید
ssss
من دوره ی لینوکس اسنشیالز 6 ساعته گذروندم. نیازه که این دوره رو بخرم؟
راستی این دوره با لحجه ی فارسیه اصیله دیگه!!!
لحجه ی افغانی مفغانی نیست که؟
mahdi_asadzadeh
شما به هیچ عنوان نباید به لهجه های مختلف توهین کنید این نشانه بی شعوری شماست
شاهین صفری
موافقم با شما این افراد از اون دسته هستند که در خانه و زندگی شخصی هم فقط خودشون را آدم حساب میکنند
AliNaghavi
درود
من میخام برم سمت هک و امنیت ولی تا اونجا که میدونم پایه لینوکس هست
لینوکس چقدر مهم هست در زمینه هک و امنیت ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید و یه نقشه راه بهم بدید
hadi_1995
سلام من هیچ چیزی راجب لینوکس نمیدونم من نمیدونم کانفیگ چیه اما میخوام لینوکسو یاد بگیرم ایا این دوره واسه من مناسبه؟
parsa
خیر بهتر است از دوره لینوکس essentials شروع کنید
bahoo1991
سلام این دوره را من دو سال پیش تهیه کردم به این اسم ایا چیزی اضافه شده
دوره مقدماتی آموزش لینوکس ( دوره LPIC1 )-بخش اول
اسما رادفر
سلام
این اموزش دارای چند بخش هستش
اگر فقط بخش اول رو تهیه کردید میتونید بخش های بعدی رو هم از تهیه کنید
علی اصغر
سلام خسته نباشید .
آیا این دوره بیش نیازی هم داره ؟
RF مدرس دوره
سلام بر شما
خیر پیش نیاری ندارد و از پایه تدریس شده همچنین تدریس از روی کتاب اصلی شرکت LPI است و تمامی مفاد و سرفصل های امتحان LPIC1 به طور کامل تدریس شده است .
البته اگه ی اطلاعاتی راجع به شبکه و تاریخچه ی لینوکس داشته باشین خیلی کمکتون می کنه ولی تاکید می کنم الزامی نیست.
آرش تقوی
ممنون از پاسخگوییتون.راستش اون موقع ای که تازه کار بودم توی وب فقط آموزش های فارسی ویدیویی میدیدم که اکثرا هم ناقص هستن.بعد روی آوردم به سمت داکیومنت های خود زبان یا فریمورک و تفاوت فاحشش رو با منابع فارسی درک کردم.اما اموزش شمارو دیدم دموش رو که از روی یک منبع انگلیسی تدریس میکنید ترغیب شدم بیام سمتش.سوال دیگه ای که داشتم این هستش که اگه امکانش هست در خیلی مختصر بفرمایید شروع لینوکس از صفر٬ از کجا شروع میشه و به کجا ختم میشه.منظورم اینه مثلا بفرمایید شروعش با دوره ی فرضا LPIC1 و فلان دوره ها باید گذرونده شه.ممنون
RF مدرس دوره
خواهش میکنم.
کلا منابع فارسی در دنیای رایانه یک اشتباه محضه. واسه اینکه هرکس نظر خودش رو تدریس میکنه و این مشکله.گاهی آدم ی چیو حتی تا مدت ها اشتباه یاد میگیرن.
من در جریان نیستم که شما تا چه حد به مفاهیم شبکه و امنیت آشنا هستید ولی این سیستم عامل به علت فراگیر بودن دارای کاربردهای زیادیه.
به علت رایگان بودن و استفاده ی کم این سیستم عامل از منابع سخت افزاری به عنوان یک سیستم عامل روزمره راحت می تونه تمامی نیاز های یک فرد رو برطرف میکنه.ی علتی که کاربران برای مهاجرت از ویندوز به لینوکس مقاومت می کنن وابستگیشون به نرم افزارهای خاص است که درجریان نیستن که همتا و نظیرش در دنیای لینوکس وجود داره. جا داره ی ویدیو در این باب رکورد کنم.تک ویدیو هایی که ساخته میشن رو حتما دنبال کنین کمکتون می کنه.
پیاده سازی سرور از جمله web server,file server, internet accounting server,و خیلی سرور دیگه ی بخش کوتاهی از قابلیت هاست.
همین جا تموم نمیشه لینوکس در زمینه امنیت و هک گام خیلی بزرگی برداشته
اگه شما با کرنل و برنامه سازی کرنل آشنا بشید می تونید سیستم عامل خاص خودتون رو عرضه کنید. خیلی ها در این زمینه کار کردند و به اسامی مختلف ارایه دادن. ی تحقیقی راجع به سیستم عامل ملی هم بزنید در این باب کمکتون می کنه.
بعد از دوره های lpic1 , lpic 2 به lpic3 می رسیم توی این بخش شاخه های گوناگونی ارایه می شه از جمله security, mix environment , virtualizationو …
هر کدوم در قسمت خاص خودش فعالیت داره.
security در امنیت کاربر و سرورها
mix environment برای راه اندازی شبکه و ارتباط آن ها در محبط های که همه نوع سیستم عامل در اون وجود داره(ویندوز-لینوکس-مک و…)
virtualization برای مجازی سازی که خیلی موضوع آن گسترده است
امیدوارم تونسته باشم تا حدی کمکتون کنم
موفق و سربلند باشید
arash.taghavi69
سلام خستنه نباشید.من میخوام لینوکس شروع کنم.شما فکر کنید که من حتی محیط لینوکس رو هم تا حالا از نزدیک ندیدم.میخوام کانفیگ سرور انجام بدم و احتمالا باید قبلش حداقل یه آشنایی با لینوکس در حد متوسط(شاید هم حرفه ای) داشته باشم.این مجموعه برای من مناسب هستش؟ ممنون
RF مدرس دوره
سلام آرش جان
ممنون شما هم خسته نباشین.
بله برای شروع محیط لینوکس اول باید با مفاهیم اولیه لینوکس یا به عبارت دیگه سمت کاربر رو یاد گرفت بعد رفت سمت سرور. این شامل لینوکس به تنهایی نمیشه اگه دقت کنید دوره های شبکه ماکروسافت هم اول ویندوز۱۰ رو یاد میده و بعد میره سمت سرور ویندوز
این دوره هم با تقکر عدم هیچ گونه آشنایی متقاضی با لینوکس رکورد شده
دوره LPIC1 مختص یک نوع خاص از توزیع های لینوکس نیست.
سرفصل آموزشی در این دوره مشترک بین توزیع هاست ولی در قسمت هایی ک متفاوت است تفاوت مطرح میشود
دوع نوع از توزیع هایی بر پایه ی دبیان و RPM تدریس میشود
اگه آموزش لینوکس LPIC1 رو تشبیه کنیم به آموزش رانندگی ابتدا در شروع شما رو با اجزای ماشین و نحوه ی کار هر قسمت رو آشنا می کنن. این دوره حکم همین امر در محیط لینوکس داره.
بعد از اتمام این دوره بهترین گزینه LPIC2 می باشد که برای سهولت أموزش کاربران به زودی در سایت قرار می گیرد
موفق و سربلند باشید