هیچ دوره ای در سبد خرید شما وجود ندارد
رم چیست ؟ معرفی ویدئویی بهمراه بررسی 4 نوع مختلف ram
برای دانلود تصویر روی آن کلیک راست و سپس گزینه save image as رو بزنید
کاربر عزیز، لطفا برای دیدن ادامه ویدیو، وارد حساب کاربری خود شوید. دقت کنید که این کار موجب پرداخت هیچ هزینه ای نبوده و کاملا رایگان است.
هر دستگاه کامپیوتری دارای یک حافظه رم میباشد. اما رم چیست و چه کاری انجام میدهد؟ و چرا باید از رم استفاده کنیم؟ رم یک حافظه ذخیره سازی موقت در کامپیوتر است. حافظه رم، به دلیل سرعت بالایی که نسبت به سایر حافظهها در خواندن و نوشتن دارد، با دیسک سخت (هارد) تفاوت دارد. دادههایی که قرار است توسط cpu پردازش و اجرا شوند، به صورت کاملاً موقتی بر روی حافظه RAM ذخیره میشوند. اینطوری، چون سرعت هارد کمتر از پردازنده است، رم بین هارد و پردازنده قرار میگیرد تا دادهها ابتدا وارد رم شده و سپس با سرعت بیشتری به پردازنده منتقل شوند. در ادامه این سری از مقالات معرفی و آموزش سخت افزار کامپیوتر با ما همراه باشید تا با این قطعه کاربردی بیشتر آشنا شوید.
دوره معرفی شده در ویدئو
تاریخچه رم
برای اولین بار حافظه رم به دست فردی به نام ویلینز و تام کیلبورن، در سال 1947 ساخته شد و توسط شرکت Williams tube مورد استفاده قرار گرفت. بعد از آن توسط شخصی به نام فردریک ویه در سال 1947 برای بار دوم ساخته و در شرکت magnetic coro بکار گرفته شد. ساختار این رم ها به صورت تعدادی سیم فلزی باریکی بود که در هر سیم مقداری اطلاعات ذخیره شده و کاملا از لحاظ ظاهری با رم هایی که امروزه ساخته می شود متفاوت بود. نهایتا در سال 1968 رم هایی که ما امروزه می شناسیم و از آن ها استفاده می کنیم، توسط فردی به نام رابرت دنارد ساخته شد و در واقع آن رم یک رم داینامیک یا (Dynamic Random Access memory) DRAM بود که برای ذخیره کردن اطلاعات از قطعات بسیاری کوچکی به نام ترانزیستور استفاده می کرد.
(RAM) رم چیست؟
به طور کلی حافظه ها به دو دسته ی حافظه ی موقت و دائمی تقسیم می شوند که حافظه های دائمی شامل Hard Disk ، SSD، Flashو CD و حافظه موقت شامل RAM می باشد. RAMنوعی حافظه برای ذخیره سازی موقت اطلاعات رایانه ای است که به حافظه ی فرار و یا مموری پرایمری هم معروف می باشد و برخلاف حافظه های دائمی اطلاعاتی که بر روی رم قرار دارد کاملا فرار بوده و برای مدت محدود و موقتی روی آن ذخیره می شود با این تفاوت که از سرعت زیادی برخوردار است. RAM مخفف کلمه Random access memory به معنی حافظه دسترسی تصادفی است و به نوعی حافظه ای است که با قطع جریان الکتریسیته کاملا پاک می شود.
رم چه کاری انجام می دهد؟
همانطور که در ویدیو ارائه شده گفته شد، رم ها در پردازش سیستم ما بسیار نقشی مهمی دارند و باعث می شود که سرعت پردازش نیز بالا برود و ما میتوانیم همزمان از نرم افزارهای بیشتری استفاده کنیم. این حافظه برای ذخیره شدن فایل ها و دیتاها اصلا استفاده نمی شود و در اصطلاح می توان گفت رم چک نویسی است برای کامپیوتر. این قطعه در کنار cpu قرار گرفته و به طور مداوم با این بخش در ارتباط است. و در حقیقت پردازنده دستگاه ما برای پردازش به رم نیاز دارد. عملکرد رم ها براساس فرکانس محاسبه می شود. هر چقد که فرکانس رم بیشتر باشد در واقع سرعت بیشتری دارد و با سرعت بیشتری اطلاعات را به CPU ارسال می کند.
انواع مختلف رم
انواع بسیار متفاوتی از رم ها وجود دارند که ممکن است برای افرادی که آشنایی چندانی با سخت افزار رایانه ندارند گیج کننده باشد. از جمله این رم ها می توان به DIMM، DDR RAM، EDD، FPM، SDRAM، SIMM اشاره کرد. این اصطلاحات انواع مختلفی از ماژول های رم را توصیف می کنند که هر یک از هر نظر با یکدیگر کاملا متفاوت اند.
به طور کلی ماژول های رم در دو دسته قرار می گیرند:
دسته اول : SIMM (Singel in- line Memory Module) ماژول حافظه تکی
دسته دوم : DIMM (Dual in- line Memory module) ماژول حافظه دوتایی
در سالیان اخیر رم های متفاوتی با کارایی های کاملا متفاوت به وجود آمده اند که در اینجا به معرفی و بررسی آن ها می پردازیم.
1. DRAM یا همان رم داینامیک که در حال حاظر یکی از پراستفاده ترین رم کامپیوتر است. این نوع رم ها اطلاعات مختلف را از طریق ترانزیستورها منتقل می کنند.
2. SRAM یا همان رم ایستا که در حالت کلی از 4 تا 6 ترانزیستور تشکیل شده و برعکس رم های داینامیک تا زمانی که جریان الکتریسیته وجود دارد فعالیت خود را ادامه می دهند. این حافظه ها سرعت بیشتری نسبت به سایر رم ها دارند ولی از قیمت نسبتا بالایی هم برخوردارند.
3. VRAM و یا همان VIDEO RAM رم هایی هستند که از آن ها در فضاهایی مانند ویدیو گیم استفاده می شوند. و از این جهت این اصطلاح برای این رم ها استفاده شده که نشان دهنده این است که این رم فقط مخصوص کارت گرافیک می باشد.
4. رم های دسکتاپ این رم ها حافظه هایی هستند که در لپ تاپ ها و در دسکتاپ ها استفاده می شوند. این قطعات معمولا از اندازه های کوچک تری برخوردار می باشند. علاوه براین رم های لپ تاپ ها و کامپیوتر ها از لحاظ ظاهری و مصرفی کاملا متفاوت است.
فاکتورهای مهم در انتخاب رم چیست
1.حجم حافظه رم: هرچه حافظه ی رم بیشتر باشه شما می توانید عملا یکسری از کارها را راحت تر و علاوه براین می توانید بسیاری از کارها را همزمان انجام بدهید. در حال حاظر رم های زیاد با حافظه های متفاوت در بازار موجود می باشد که کمترین رمی که برای یک سیستم می توان در نظر بگیرید 4 گیگ می باشد که عملا کارایی چندانی ندارد و بسیار سرعت ضعیفی دارد. اما همانطور که گفته شد رم ها با حافظه های متفاوتی همچون 8، 16، 32 و .. در بازار موجود می باشد که بسته به نیاز شما قابل استفاده است. معمولا برای سیستم های گیمینگ رم 8 و برای سیستم های رندرگیری و پروژه های سنگین رم 32 مناسب می باشد.
2.فرکانس یا سرعت رم: این فاکتور به این معنی است که رم شما در هر ثانیه چندبار می تواند اطلاعات را از پردازنده و یا قطعات دیگر دریافت، ترجمه و ذخیره سازی کند. برای مثال هنگامی که گفته می شود فرکانس این رم 3200 مگاهرتز است یعنی در هر ثانیه 3 و دو دهم میلیارد بار می تواند اطلاعات را دریافت، ترجمه و ذخیره سازی کند که هر چقدر این عدد بالاتر باشد در واقع سیستم با سرعت بیشتر و راحت تری می تواند کارهای مختلف را انجام بدهد. در حالت کلی استفاده از رم هایی با فرکانس بیشتر سرعت سیستم شما را افزایش خواهد داد.
آیا در هنگام خرید یک رم ظرفیت رم مهم تر است و یا سرعت آن؟ بستگی به این دارد که ما با آن سیستم قرار است چه کاری انجام بدهیم و از چه نرم افزارهایی می خواهیم استفاده بکنیم. در برخی نرم افزارها سرعت رم بسیار مهم بوده و در برخی نرم افزار های دیگر حجم رم اهمیتی بیشتری از سرعت آن دارد. و یا اگر بخواهید چندین کار به صورت همزمان انجام دهید بهتر است از رمی استفاده کنید که حجم بالاتری دارد.
3. تایمینگ یا CAS LATENCY: این پارامتر را به صورت چند عدد پشت سر هم مثلا 24-7-7-7 که نشان دهنده ی تایمینگ رم است و یا هم به صورت CL15 بر روی ماژول رم مشاهده خواهید کرد که نشان دهنده ی تاخیر رم می باشد. بین تاخیر حافظه و سرعت آن رابطه مهمی وجود دارد هر چقد فرکانس حافظه ای بیشتر باشد و زمان تاخیر کمتری هم داشته باشد عملکرد حافظه بهتر است. برای مثال رمی با CL 15 و فرکانس 2000 و رم دیگری با CL 15 اما با فرکانس 4000 در مقایسه با یکدیگر می توان گفت در واقع تاخیری که رم با فرکانس 4000 هزار به ما می دهد نصف تاخیری است که رم با فرکانس 2000 به ما می دهد. در کل CL یک رم هر چقد که پایین تر باشد عملکرد بهتری را شاهد خواهیم بود.
4. تعداد کانال های رم: تعداد کانال فاکتوری است که بر انتقال داده ها و تبادل آن ها بین پردازنده و ماژول رم تاثیر می گذارد. این فاکتور اهمیت زیادی در بازی های آنلاین و اجرای عملیات گرافیکی سنگین دارد. منظور از تعداد کانال هم نشان دهنده ی تعداد مسیرهای انتقال داده بین پردازنده و ماژول رم است. برای مثال در رم های دو کاناله، ارتباط بین CPU و رم از طریق دو کانال برقرار می شود، بنابراین این پهنای باند انتقال عملا دو برابر شده و داده ها با سرعت بیشتری بین آن ها مبادله می شوند. اما در رم های تک کاناله تنها یک مسیر ارتباطی بین رم و CPU برقرار است. برخی رم ها دارای 3 یا 4 کانال هستند. اما در انجام کارهای معمولی استفاده از رم های چند کاناله تغییر زیادی ایجاد نمی کند.
ممنون که تا آخر این مقاله ” رم چیست ” همراه ما بودید. اگر هرگونه سوال در مورد این قطعه کاربردی دارید میتوانید از قسمت دیدگاه ها سوالتون رو مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن پاسخ مناسب را دریافت کنید. همچنین چنانچه قصد مطالعه بیشتر در این زمینه را دارید پیشنهاد ما مطالعه مقاله مربوطه در وبسایت techtarget است.
سوالات و پیشنهادات خود را به صورت دیدگاه مطرح کنید
ارسال دیدگاه