کاتلین چیست؟ کاتلین یکی از جدیدترین زبان‌های برنامه‌نویسی است که نسخه محدود شده آن در سال ۲۰۱۱ توسط شرکت جت‌برینز عرضه شد اما بعد از سال‌ها انتظار و آزمون و خطای توسعه‌دهندگان آن، بالاخره در آوریل سال ۲۰17 با امکانات فراوان عرضه شد. در این مقاله قصد داریم تا بررسی کنیم که اصلا کاتلین چیست و چه چیزی اهمیت استفاده از کاتلین را افزایش داده است. در ادامه نیز به این نکته اشاره خواهیم کرد که چرا آموزش کاتلین را باید در دستور کار قرار دهید؟

دوره معرفی شده در ویدئو

به صورت کلی در دنیای مدرن برنامه‌نویسی، کاتلین یکی از اولین گزینه‌ها است که با توجه به آینده ای که برای این زبان برنامه‌نویسی پیش‌بینی می شود، انتظار می‌رود تا در چند سال آینده، بازار کار کاتلین در ایران نیز بسیار جا بیفتد. متاسفانه با توجه به اینکه برخی از چیزهایی که مربوط به دنیای تکنولوژی و علی الخصوص برنامه‌نویسی هستند در ایران دیرتر از سایر نقاط دنیا جا می‌افتند، ممکن است درحال حاضر خیلی‌ها اهمیت استفاده از کاتلین را درک نکرده باشند.

همچنین در ویدیو به صورت خلاصه و شفاف گفته ایم که کاتلین چیست و بازار کار و کاربرد های آن به چه شکل است.
لطفا تا انتها همراه سایت دانشجویار باشید چرا که قصد داریم شما را با کاربرد های کاتلین به صورت کاملا روان و شفاف آشنا کنیم تا متوجه شوید کاتلین چیست؟

لازم به ذکر است، در صورتی که ویدیو را تا انتها تماشا نکرده اید، حتما تماشا کنید و همچنین می‌توانید تمامی سوالات مرتبط خود در رابطه با بازار کار کاتلین و موارد مرتبط با آن را در بخش نظرات ارسال کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشیم.

چرا زبان برنامه نویسی کاتلین را باید انتخاب کنیم؟

اگر شما یک برنامه‌نویس باشید یا حداقل با دنیای آن آشنایی داشته باشید، حتما می‌دانید تا زمانی‌ که یک زبان، دنیای مدرن و تکنولوژی را نشان ندهد، شما یا دیگران به سمت آن نمی‌روید. به معنای ساده تر، تا زمانی که یک زبان برنامه‌نویسی، برتری به نسبت رقبای خود نداشته باشید، هیچ شخصی آن را گزینه اول خود قرار نمی‌دهد.

اگر بدانید کاتلین چیست، جزو گزینه‌های اول شما قرار می‌گیرد، چرا که مزایای بسیار زیادی دارد و در ادامه به چند مورد آن نیز اشاره می‌کنیم.

چرا کاتلین یادبگیریم؟

اپن سورس بودن

اپن سورس یا متن باز بودن یک زبان برنامه‌نویسی، شاید بیشترین اهمیت را برای یک برنامه‌نویس داشته باشد. به طور مثال اگر Kotlin اپن سورس نبود، هیچوقت به مرحله عرضه نهایی نمی‌رسید و مثل خیلی از زبان‌هایی که پتانسیل زیادی جهت خودنمایی و تغییر دنیای مدرن وب و اپلیکیشن دارند نمیداشت.

چنین چیزی بازار کار کاتلین را بیش از پیش تضمین می‌کند، چون در چند سال آینده که خیلی هم دور نیست، خیل عظیمی از برنامه‌نویسان به سمت این برنامه حرکت می‌کنند، دقیقا مثل اوجی که زبان برنامه‌نویسی پایتون داشت.

اینکه یک زبان برنامه‌نویسی تک‌بعدی نباشد، از موارد قابل اهمیت است. به طور مثال قبلا و در گذشته‌های نه چندان دور، زمانی که یک برنامه نوشته میشد و قصد داشتید تا برای اندروید و آی او اس خروجی بگیرید، مجبور به یک سری تغییرات بزرگ در کدنویسی و … بودید. اما یکی از بزرگ‌ترین کاربرد های کاتلین دقیقا همین امکان اجرا بر روی پلتفرم‌های مختلف یا چند پلتفرمی بودن آن است که کار را برای برنامه‌نویسان اندروید و آی او اس بسیار ساده کرده است.

به صورت کلی می‌توان گفت کاتلین در راه فلاتر و نیتیو و … است و شما حتی اگر قصد توسعه برنامه برای دسکتاپ و لینوکس را داشته باشید، چنین چیزی امکانپذیر است.

سینتکس ساده و روان

چیزی که اهمیت استفاده از کاتلین را بیش از پیش افزایش می‌دهد، سینتکس ساده و روان آن است که باعث می‌شود تا برنامه‌نویسانی که حتی تجربه قبلی در دنیای کدنویسی نداشته اند، به دلیل وجود سینتکس ساده و روان Kotlin، بسیار ساده برنامه‌های خود را توسعه دهند. به خودی خود چنین ویژگی باعث شده است تا سرعت توسعه برنامه‌ها به نسبت گذشته افزایش پیدا کند، دقیقا چیزی که برای خیلی از علاقمندان به دنیای برنامه‌نویسی یک دغدغه بزرگ محسوب می‌شد و چه بسا خیلی از برنامه ها سر همین جریان، ماه‌ها طول می‌کشیدند.

کامپایلر هوشمند و کمک‌کننده

خیلی از کامپایلرها باگ دارند یا اینکه به صورت واضح برنامه‌نویس را راهنمایی نمی‌کنند. از کاربرد های کاتلین می‌توان به کامپایلر هوشمند و کمک‌کننده آن اشاره کرد که کار را برای برنامه‌نویسان به شدت ساده می‌کند. شاید برایتان سوال باشد که چگونه کمک‌کننده است که در پاسخ باید بگوییم که کامپایلر کاتلین، خیلی از خطاهای رایج را پیش از اینکه شما کار خود را شروع کنید، به شما هشدار می‌دهد و اینگونه از خیلی از خطاهای احتمالی و رایج جلوگیری کرده اید.
اگر سابقه برنامه‌نویسی با زبان‌های مختلف را داشته باشید، حتما مطلع هستید که باگ‌ها و خطاهای یک برنامه، بیشترین تمرکز را از یک برنامه‌نویس می‌گیرند.

بازار کار زبان برنامه نویسی کاتلین (Kotlin)

هر چقدر هم که زبان برنامه‌نویسی Kotlin فیچرها و ویژگی‌های مدرن و کاربردی داشته باشد، اما بازار کار از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که معتقدیم ۵۰ درصد انتخاب یک زبان برنامه‌نویسی، بستگی به بازار کار آن دارد و طبیعتا اگر بازاری وجود نداشته باشد، کسی به سمت آن نخواهد رفت.

بازار کار کاتلین روز به روز بیشتر از دیروز داغ می‌شود و این یک نشانه خوب است و به همین دلیل خیلی‌ها به دنبال فهمیدن این سوال هستند: «کاتلین چیست؟».

در ادامه چند مثال در رابطه با نیاز بازار کار به کاتلین را با شما عزیزان به اشتراک میگذاریم تا بیش از پیش با کاربرد های کاتلین آشنا شوید.

توسعه رسمی برنامه‌های اندرویدی با کاتلین

این بخش خیلی نیاز به توضیح ندارد، چون فقط کافیست بدانید که کمپانی بزرگی مثل گوگل (Google) که در خیلی از بخش‌های فناوری انحصار را در دست گرفته است، اسپانسر رسمی زبان برنامه‌نویسی کاتلین به شمار می رود. این نه تنها بازار کار کاتلین را داغ کرده است، بلکه باعث شده است تا خیلی‌ها به آینده کاتلین امیدوارتر باشند.

پشتیبانی از فریمورک‌های بسیار معروف

همانطور که مطلع هستید، اسپرینگ فریمورک مادر تمامی فریمورک‌ها به حساب می آید و دلیل اصلی آن پشتیبانی از فریمورک‌های قدرتمند دیگر است. با این تفاسیر دیگر خیلی از برنامه‌نویسان سمت سروریا سرور ساید پراگرمرها، زبان برنامه‌نویسی کاتلین را جایگزین زبان جاوا کرده اند و اگر شما در بحث سرور و موارد مرتبط با آن فعال هستید، به شما پیشنهاد می‌شود که دوره‌های آموزشی کاتلین را تماشا کنید، چرا که امروزه تنها رقیب جدی زبان جاوا، همین زبان است و این علاوه بر نشان دادن اهمیت استفاده از کاتلین، نشان‌دهنده بازار کار کاتلین است.

چنانچه شما هم از کاربرد های کاتلین و بازار کار آن مطلع هستید، می‌توانید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

اصول زبان برنامه نویسی کاتلین و مسیر یادگیری آن

همانطور که در ویدیو هم گفته شد، مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی کاتلین همانند سایر زبان‌ها است و شما باید اول از همه متغیرها را درک کنید و سپس به سراغ یادگیری نحوه ساخت تابع‌ها، نحوه استفاده از حلقه‌ها و شرط‌ها و … بروید. همچنین در مرحله آخر شما باید مفهوم شی گرایی را درک کنید و به معنای دیگر تا حدودی می‌توان گفت پیچیده‌ترین بخش زبان برنامه‌نویسی محسوب می‌شود.

به صورت کلی شما اگر دوره‌های این زبان را تماشا کنید، خیلی سریع متوجه خواهید شد که کاتلین چیست و چه کاربردهایی دارد. 

چالش‌های زبان برنامه‌نویسی کاتلین (Kotlin)

هر زبان برنامه‌نویسی هر چقدر هم که معروف و محبوب باشد، باز هم یک سری چالش‌ها به دنبال خود خواهد داشت. این چالش‌ها در هر زبان با یکدیگر معمولا تفاوت دارند و افرادی که قصد ورود به بازار کار کاتلین (Kotlin) را دارند باید با آنها آشنا شوند.

چالش‌های زبان برنامه‌نویسی کاتلین

جامعه آماری بسیار کوچک

یکی از دلایلی که باعث می‌شود تا یک زبان برنامه‌نویسی همه‌گیر شود، جامعه آماری یا کامیونیتی پرجمعیت است. از این طریق یادگیری یک زبان ساده‌تر خواهد شد و اگر با چالش هم روبرو شوید، خیلی سریع با پرس‌ و حل خواهد شد. اگر چه این چالش درحال حل شدن است.

کاتلین مولتی‌پلتفرم

قطعا ویژگی مولتی‌پلتفرم از بزرگ‌ترین کاربرد های کاتلین است و اهمیت استفاده از آن را دو چندان نسبت به قبل بیشتر می‌کند. اما درحال حاضر این ویژگی به تکامل نرسیده است و خیلی جای کار دارد تا بتواند با ویژگی مولتی‌پلتفرم فلاتر و موارد مشابه با آن رقابت کند.

دوره‌های آموزشی بسیار کم

این مورد تا حدودی به جامعه آماری بسیار کوچکی که در حال حاضر دارد نیز مربوط می‌شود اما از دلایل دیگری که باعث عدم وجود دوره‌های آموزشی فارسی زبان (به تعداد کافی) شده است، تازه بودن بازار کار کاتلین است. امید است تا حداقل طی سه سال آینده، اکثر مدرسین و برنامه‌نویسان خبره به سمت ساخت و توسعه دوره‌های آموزشی فارسی زبان کاتلین بروند تا یک قدم اکوسیستم برنامه‌نویسی ایران پیشرفت کند. ما نیز در تیم دانشجویار در راستای توسعه دوره‌های فارسی زبان آموزش کاتلین را برای شما عزیزان قرار داده‌ایم.

کاتلین دارای چه مزایای تجاری است ؟

حالا که فهمیده اید کاتلین چیست و چه مزایایی دارد، به خوبی متوجه خواهید شد که چه مزایای تجاری دارد.
در واقع تمام مزیت‌هایی که در رابطه با بازار کار کاتلین و اهمیت استفاده از کاتلین که بالاتر لیست کرده ایم، به صورت غیر مستقیم مزایای تجاری دارند. به طور مثال یکی از مواردی که در ویدیو هم به آن اشاره کردیم، در رابطه با سینتکس ساده و روان بود. همین مورد باعث می‌شود تا هزینه‌های شما کاهش پیدا کند و محدودیتی به اسم زمان را نخواهید داشت. همینطور برای اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت kotlinlang نیز مراجعه کنید.

به صورت ساده و خلاصه هر ویژگی مثبتی که این زبان دارد، به صورت مستقیم و غیر مستقیم مزایای تجاری آن محسوب می شوند.