کارت گرافیک یکی دیگر از قطعات بسیار با اهمیت در سیستم های کامپیوتری است. دنیای تکنولوژی و مدرن امروزی توجه بسیاری به کارت های گرافیک داشته و در جهت های بسیار متفاوتی نظیر رندینگ، ماینینگ، طراحی، گیمینگ و.. از کارت های گرافیک استفاده می کند. اکثر کارت های گرافیکی که در بازار موجود می‌باشند توسط دو ابر کمپانی سخت افزاری به نام های nvidia و amd طراحی و تولید شده‌اند. به تازگی شرکت اینتل به فعالیت خود را در زمینه ساخت و تولید کارت های گرافیک آغاز کرده است. در ادامه سری مقالات معرفی و آموزش سخت افزار کامپیوتر با ما همراه باشید چراکه به توضیح جامع تری در رابطه با کارت گرافیک، انواع و اجزای کارت گرافیک، کاربرد کارت گرافیک و بهترین برندهای تولید کننده کارت گرافیک خواهیم پرداخت.

دوره معرفی شده در ویدئو

کارت گرافیک چیست؟

به گفته wikipedia در این باره؛ کارت گرافیک یا graphic card یک کارت توسعه است که وظیفه نمایش و ارائه تصاویر را بر نمایشگر برعهده دارد. در حقیقت وظیفه کارت گرافیک پردازش داده ها و اطلاعات به منظور آسان سازی کار پردازشگر مرکزی است. کارت های گرافیکی برای پردازش داده ها و اطلاعات به پردازشگر اختصاصی مجهز هستند، که موظف است تا عملیات های محاسباتی را به درستی انجام دهد. تمامی این فعالیت ها در جهت کمک به پردازش گر مرکزی است و در نهایت منجر به افزایش سرعت و عملکرد سیستم خواهد شد.

در یک سیستم کار پردازنده و کارت گرافیک چیست

پردازنده مرکزی فعالیت بسیار بالایی در سیستم انجام می دهد. هر چه که ما میبینیم و تمامی فعالیت هایی که انجام می دهیم اول به پردازنده مرکزی فرستاده شده و در آنجا عملیات پردازش بر آن ها انجام می شود و در نهایت خروجی به خروجی استاندارد تبدیل شده و برای ما نمایش داده شود. درون سیستم مانیتور در نقش خروجی استاندارد و کیبورد ما در نقش ورودی استاندار قرار گرفته اند.

خروجی استاندار چیزهایی را می بینیم که از قبل برای ما تعریف شده است، در مانیتور هرگز برای ما صفر ها و یک ها نمایش داده نمی شوند. در حقیقت میتوان گفت ما باید در خروجی رنگ ببینیم بنابراین تمامی پیکسل های موجود توسط پردازنده مرکزی سیستم موقعیت یابی شده و رنگ آمیزی می شوند تا برای ما قابل مشاهده باشند. کارت گرافیک تمامی خروجی های پردازنده مرکزی و همان پیکسل ها را دانه به دانه رنگ آمیزی می کند و خروجی نهایی را برای ما میسازد.

پردازش اصلی بر عهده cpu است. خروجی که پردازنده به صورت صفر ها و یک ها ساخته است برای کارت گرافیک ارسال شده و کارت گرافیک تمامی آن ها را رنگ آمیزی کرده و به صفحه نمایشگر انتقال می دهد. پس از انجام تمامی این مراحل ما در نهایت می توانیم یک تصویر قابل فهم و واضح را مشاهده کنیم.

کارت گرافیک چه کاربردی دارد؟

کامپیوتر برای اینکه بداند با هر یک از پیکسل های موجود در صفحه چه کاری انجام دهد یا در کدام قسمت از صفحه آن پیکسل ها را قرار دهد به قطعه ای نیازمند است تا داده های دریافتی از پردازنده مرکزی را به تصویر تبدیل کند. اگر مادربرد سیستم از قابلیت گرافیک بهره مند نباشد سیستم شما به یک کارت گرافیک نیاز خواهد داشت تا بتواند تمامی فعالیت های خود را به درستی انجام دهد. بیاد داشته باشید که وجود کارت گرافیک برای راه اندازی یک سیستم حیاتی و بسیار با اهمیت است.

اگر بخواهیم بازی های سنگین مانند gta را که از گرافیک قوی و بسیار بالایی برخوردار هستند روی سیستم خود نصب و اجرا کنیم باید کارت گرافیک بسیار قوی داشته باشیم. اگر سیستم ما اگر کارت گرافیک نداشته باشد و تنها روی مادربرد آن گرافیک ضعیفی نصب شده باشد صرفا ویندوز برای ما روی مانیتور نمایش داده می شود و ما تنها می توانیم ویندوز خود را مشاهده کنیم. اما اگر بخواهیم بازی هایی با گرافیک بسیار بالا نظیر GTA یا نرم افزار های سنگین و قوی نظیر فتوشاپ، افتر افکت و.. را روی سیستم نصب کنیم حتی باید کارت گرافیک مجزا داشته باشیم. بیاد داشته باشید که هرچه کارت گرافیک سیستم شما قوی تر باشد تصاویر با کیفیت تری برای شما ارائه می دهد و همچنین قیمت و هزینه آن ها بالاتر خواهد بود.

اگر سیستم شما کارت گرافیک درستی نداشته باشد و تنها از کارت گرافیکی که بر روی مادربرد آن قرار گرفته است استفاده کند،  هر چه شما کیفیت مانیتور خود را ارتقا دهید بازهم کیفیت تصویر بالایی دریافت نخواهید کرد چراکه تصویر با کیفیت را باید کارت گرافیک سیستم ایجاد و به نمایش درآورد. پس اگر گرافیک سیستم شما ضعیف باشد هرگز به سراغ خرید مانیتور قوی نروید. بلکه ابتدا کارت گرافیک سیستم‌تان را تقویت کنید.

انواع کارت گرافیک چیست

کارت های گرافیک در دو نوع یکپارچه و  مستقل در بازار ها وجود دارند که در ادامه مطالب بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.

1.integrated یا یکپارچه: این نوع از کارت های گرافیکی بر روی مادربرد قرار گرفته و نصب می شوند. کارت های گرافیکی یکپارچه برای استفاده های معمولی نظیر تماشای فیلم و سریال، اجرای بازی های معمولی با گرافیک پایین، استفاده از نرم افزار‌های سبک  پاسخگو می‌باشد. یکی از مهم ترین ویژگی های این دسته از کارت های گرافیکی فضای بسیار کمی است که به خود اختصاص می دهند و مصرف برق آن ها بسیار پایین است. قیمت بسیار مناسب و مقرون به صرفه بودن کارت های گرافیکی یکپارچه سبب محبوبیت این دسته از کارت های گرافیکی در میان عموم مردم شده است.

2.dedicated یا کارت گرافیکی مستقل: کارت گرافیکی مستقل یکی از بهترین کارت های گرافیکی موجود در بازار است که می توانید آن را برای سیستم و کامپیوتر خود تهیه کنید. این نوع از کارت های گرافیکی بر روی یک قطعه و به صورت کاملا جداگانه از مادربرد سیستم طراحی می شوند. قدرت پردازش این کارت گرافیکی بسیار بالا است و می تواند تمامی نیازهای ادیتور های حرفه ای و گیمر ها را به تنهایی برطرف سازد.

یکی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای این کارت گرافیکی، قابلیت ارتقا آن است. شما به تنهایی و بدون صرف هزینه اضافی تنها با خرید یک کارت گرافیکی قدرتمند می توانید در کمترین زمان قدرت و کیفیت سیستم خود را ارتقا ببخشید و تمامی نیاز های آن را برطرف سازید.

اجزای مختلف یک کارت گرافیک

کارت گرافیک از اجزای های گوناگونی تشکیل شده است. آشنایی با اجزا و بخش های کارت گرافیک این امکان را در اختیار شما قرار می دهد تا در انتخاب و تهیه کارت گرافیک آگاهی بیشتری پیدا کرده و در نهایت بهترین انتخاب را داشته باشید. در ادامه بیشتر با اجزای یک کارت گرافیک آشنا خواهید شد.

اجزای مختلف یک کارت گرافیک چیست

ویدیو رم در کارت گرافیک: Vram  یا همان ویدیو رم یک حافظه مخصوص برای ذخیره سازی اطلاعات و داده های گرافیکی است. کارت گرافیک به منظور ذخیره سازی های گرافیکی و دسترسی بیشتر از ویدیو رم های گرافیکی استفاده می کند. در بازی های گیمی  تاثیر گذارترین قسمت وجود ویدئو رم است چرا که هرچه مقدار ویدیو رم سیستم شما بیشتر باشد ، نمایش و گرافیک بیشتری در بازی خود خواهید داشت.

پورت های خروجی در کارت گرافیک: برای اینکه کارت گرافیک بتواند تمامی داده های خود را پردازش کند و پس از پردازش، آن ها را برای نمایشگر بفرستد به یک کابل نیاز خواهد داشت تا با اتصال به پورت کارت گرافیکی تمامی داده های پردازش شده خود را به نمایشگر ارسال کند. درون کارت های گرافیک پورت‌های متفاوتی قرار داده شده است. Dvi  و hdmi مهم ترین پورت های کارت گرافیک هستند و می توانند بدون هیچ گونه نقص و ایرادی یک نمایش با کیفیت را ارائه دهند. یکی از جدیدترین درگاه های ورودی displayport نام دارد. این پورت از قابلیت کیفیت تصویر 8 کا و پشتیبان گیری بالا برخوردار است و به راحتی می تواند تمامی نمایشگرهای نسل جدید را پوشش دهد. در حال حاضر displayport بهترین پورت اتصالی برای گیمرها محسوب می شود.

کاربرد gpu در کارت گرافیک: امروزه کارت های گرافیکی که روانه بازار ها شده اند از پردازنده های مخصوص برخوردار می باشند. Graphic processor unit یا همان gpu مغز کارت گرافیک و واحد پردازشگر گرافیکی سیستم است. Gpu وظیفه دارد تا با انجام عملیات پردازش داده ها و اطلاعات به پردازنده مرکزی یا همان cpu  در پردازش اطلاعات کمک کند. Display card, graphic board, video card نام های دیگر این واحد پردازشگر گرافیکی است.

مدار چاپی pcb در کارت گرافیک: printed circuit board یا همان pcb یکی از مهم ترین قطعات کارت گرافیک بشمار می رود. تمام قطعه های کارت گرافیک بر روی این مدار چاپی قرار گرفته می شود. جنس و کیفیت مدار های چاپی در کیفیت کارت های گرافیکی و طول عمر آن ها نقش بسیار زیادی ایفا می کند.

Vrm در کارت گرافیک: voltage regulator module یا همان vrm مدار تنظیم کننده ولتاژ در کارت گرافیک است که وظیفه برق رسانی به بخش های مختلف کارت گرافیک را برعهده دارد و مهم ترین بخش آن محسوب می شود. هر چه میزان قدرت vrm بیشتر باشد عمر و ماندگاری کارت گرافیک شما بیشتر خواهد بود.

خنک کننده در کارت گرافیک: کارت گرافیک یکی از قطعات مهم در سیستم محسوب می شود و باید از آن مراقبت کرد. برای طولانی تر شدن طول عمر قطعات درون یک سیستم حضور یک خنک کننده ضروری است. خنک سازی قطعات سیستم بسیار مشکل است اما انجام این کار بسیار ضروری است و می تواند طول عمر قطعه شما را بطور چشمگیری افزایش دهد. شرکتهای nvidia و amd برای تمامی کارت های گرافیک خود خنک کننده  در نظر گرفته‌اند تا دمایشان در زمان فعالیت بالا نرود و طول عمر و ماندگاری کارت گرافیک افزایش یابد.

فن‌های خنک کننده در کارت گرافیک: فن های خنک کننده همان پره های فلزی هستند که بر روی کارت های گرافیک تعبیه شده اند. وجود این فن ها به روند خنک سازی کارت های گرافیک کمک شایانی می کند. نگه داشتن دمای استاندارد برای قطعات بسیار با اهمیت  است چرا که در عملکرد کارت گرافیک تاثیر بسیاری دارد. 

بهترین برندهای تولید کننده کارت گرافیک

دو شرکت پرآوازه nvidia و amd از معتبرترین شرکت های فعال در زمینه تولیدات قطعات سخت افزاری هستند که در این زمینه فعالیت گسترده ای دارند. تمامی کارت های گرافیکی که در بازارهای سراسر دنیا عرضه می شوند توسط این دو برند غولپیکر طراحی و ساخته شده‌اند. شرکت nvidia کارت های گرافیکی خود را با نام geforce و شرکت amd کارت های تولید شده خود را با نام ati روانه بازار ها کرده است.  برندهای دیگری نیز وجود دارند که در زمینه تولیدات کارت های گرافیکی فعالیت می کنند، برند هایی نظیر گیگابایت، ایسوس، xfx، gainward، sapphire،palit ،asrock دیگر برندهایی هستند که در این زمینه فعالیت می کنند. این برندها مدل های تولید شده دو شرکت  nvidia و amd را مجددا طراحی کرده و به گونه ای آن ها را ارتقا می بخشند و روانه بازار ها می کنند.

حداقل گرافیک برای برنامه نویسی

در برنامه‌نویسی، نیازمندی‌های گرافیکی خاصی وجود ندارد چراکه برنامه‌نویسی اغلب بر روی محیط کاری (IDE) صورت می‌گیرد که عموماً تمرکز اصلی بر متن و کد نوشته شده است و نیاز به قدرت گرافیکی بالا دارد. اگر قصد دارید تا برنامه‌های کوچکی را توسعه دهید نیازی به سخت‌افزار گرافیکی پیشرفته نخواهید داشت. اما اگر قصد دارید برنامه‌های گرافیکی پیچیده‌تری را توسعه دهید به یک کارت گرافیک قوی‌تر نیاز خواهید داشت.

حداقل گرافیک برای فتوشاپ و پریمیر

این نیازمندی‌ها به منظور اجرای صحیح و پرفورمنس مناسب فتوشاپ و پریمیر است. با این حال، استفاده از یک کارت گرافیک با ظرفیت بیشتر و قدرت پردازش بالاتر برای استفاده از ویژگی‌های پیشرفته مانند پردازش سریع ویدئوها، افکت‌های پیچیده و سه بعدی سازی توصیه می‌شود.

در این قسمت صحبت ما در پاسخ به “کارت گرافیک چیست” به اتمام رسید. در صورتی که همچنان در مورد کارت گرافیک سوال داشتید، می‌توانید تمامی سوالات خود را در قسمت نظرات مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن پاسخ مناسبی دریافت کنید.