شاید تا به حال این سوال در ذهن شما هم شکل گرفته که گوگل و محصولاتی که از آن استفاده می‌کنم چه اطلاعاتی از من جمع آوری می‌کند؟

همونطور که می دنیم گوگل بر گرفته شده از واژهٔ گوگول که به معنی «یک عدد یک و صد صفر جلوی آن» است که نوعی شعار و در واقع مقصود اون هست . به این معنی که گوگل قصد داره تا سرویس‌ها، اهداف و اطلاع‌رسانی و اطلاعات خودش رو تا آن مقدار در وب در جهان گسترش بده.

گوگل به‌طور تخمینی دارای بیش از یک‌میلیون سرور در سراسر جهان است و روزانه بر روی بیش از یک میلیارد درخواست جستجو، و حدود ۲۴ پتابایت داده تولیدشده توسط کاربران پردازش انجام می‌ده.

گوگل از یک‌ طرف به‌عنوان یک سرویس اینترنتی باکیفیت و محبوب عمل می‌کنه و از طرف دیگه با استفاده از اطلاعاتی که از کاربرانش به‌ واسطه استفاده اونها از سرویس‌های متنوع گوگل به دست میارن موجبات کسب درآمد هنگفت برای این کمپانی عظیم میشه.

استراتژی گوگل بر اساس جمع‌آوری اطلاعات کاربران در جهت تبلیغات هدفمند برای کسب‌وکارهای اینترنتی و کسب درآمد هستش . البته این موضوع مختص گوگل نیست و شرکت‌های بزرگ دیگری همچون فیس‌بوک، یاهو و … نیز از همین طریق کسب درآمد می‌کنند. به‌عبارت‌دیگر گوگل خیلی بیشتر از اونچه که فکرش رو بکنید درباره شما می‌دونه و به همین دلیل همواره چیزی‌هایی را به شما پیشنهاد می‌دهد که احتمالاً موردعلاقه شما نیز هست.

ما برای استفاده از خدمات پرکاربرد و مفید گوگل مثل جیمیل، گوگل درایو، جستجو در موتور جستجوی گوگل، یوتیوب و ده‌ها سرویس پرکاربرد دیگر هیچ هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنیم اما در عوض به گوگل اجازه می‌دهیم که اطلاعاتی در مورد ما جمع‌آوری کند و آن را با مؤسسات تبلیغاتی به اشتراک بگذاره تا اون ها بتوانن تبلیغات خودشون رو به شکل هدف‌دار و مؤثرتری ارائه کنند.

گوگل از روش‌های متعددی برای شناسایی و جمع‌آوری اطلاعات کاربران استفاده می‌کنه. هر بار که وارد حساب کاربری خود در جیمیل می‌شید یا از گوشی اندروید خود استفاده می‌کنید، مقداری از اطلاعات شخصی تون از جمله نام، شماره تلفن، موقعیت و… را به‌صورت داوطلبانه در اختیار گوگل می‌گذارید. علاوه بر این گوگل همیشه هنگامی‌که در حال وبگردی و جستجو برای موارد موردعلاقه‌تان هستید؛ بر جزییات فعالیت شما نظارت داره.

به نظر می‌رسد که گوگل قصد دارد تا حدی نظرات کاربرانی که دید منفی به سیاست‌های این شرکت را دارند را کم کنه و به کاربران نشون بده که چه چیزهایی از اونها می‌دونه . با ورود به صفحه My activity در گوگل یک جدول زمانی از هر آنچه که گوگل درباره شما جمع‌آوری کرده و می‌داند را مشاهده خواهید کرد. خبر خوب اینکه حتی می‌توانید این صفحه را به زبان فارسی نیز مشاهده کنید.

در این صفحه می‌توانید، هر آنچه که شما در موتور جستجوی گوگل جستجو کرده‌اید را با ذکر تاریخ و زمان دقیق آن مشاهده کنید. این ابزار تنها چیزهایی که شما با استفاده از موتور جستجوی گوگل در جستجوی آن بوده‌اید رو نشون نمی‌ده، بلکه لیستی از برنامه‌هایی که در گوشی هوشمند شما نصب شده است رو نیز نمایش می‌ده.  مثلاً خود من، می تونم  تاریخ و زمان اجرای برنامه‌هایی مانند تلگرام، توییتر و اینستاگرام و … را که از اونها درگوشی هوشمند خودم استفاده می‌کنم مشاهده کنم. احتمالاً این نتایج با گوشی‌های پیکسل و نکسوس که انحصاراً توسط گوگل طراحی و تولید ‌شده پررنگ‌تر هم باشد.

شما می‌توانید مجموعه‌ای از اطلاعات درباره فعالیت‌های وب گردی و برنامه‌های دیگر را با مراجعه به بخش مربوطه در همین صفحه به‌طور کامل حذف کنید و یا بخش‌هایی که مایل نیستید اطلاعات آن توسط گوگل ذخیره بشه رو برای همیشه غیرفعال و خاموش‌کنید.

به این ترتیب گوگل می‌تواند تبلیغات هدفمند خود را با دادن توانایی مدیریت و حذف داده‌های ذخیره‌شده به شما بهینه‌سازی کند.

اگر قرار باشد به‌طور شفاف‌تری به نحوه استفاده گوگل از اطلاعات خصوصی کاربران اشاره‌کنیم؛ می‌تونیم سرویس My Business گوگل رو نام ببریم که دید کلی از آنچه گوگل درباره ما می‌دونه و از اون در جهت اهداف تبلیغاتی استفاده می‌کنه به ما ارائه بده.

در نهایت این درسته که استفاده از سرویس های رایگان گوگل لذت بخشه ولی در مقابل با استفاده از این سرویس‌ها همواره بخشی از حریم خصوصی خودمون رو تقدیم گوگل و شرکت‌های تبلیغاتی طرف حساب با اون می کنیم .