امروزه اندروید به یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین زمینه های برنامه‌نویسی در دنیا تبدیل شده است. اندروید به عنوان سیستم عامل‌ بیشتر اسمارتفون‌های ( ویکی پدیا ) دنیا به کار گرفته می‌شود. اندروید پلتفرمی مناسب دارد تا بتوانید انواع و اقسام اپلیکیشن‌های کاربردی را درون دستگاهتان اجرا کنید. با توجه به کاربردهای حیاتی و مهمی که این برنامه‌ها دارند و گسترش و رشدشان، اهمیت آموزش برنامه نویسی اندروید بیشتر از پیش نمایان می‌شود. بنابراین شاید سوال خیلی از افراد این باشد که بهترین زبان‌ های برنامه نویسی اندروید چه زبان‌هایی هستند؟

زبان های برنامه نویسی اندروید

به دلیل اهمیتی که اندروید دارد، برنامه‌نویسان زیادی به یادگیری این زمینه علاقه نشان می‌دهند. زیرا بلد بودن این زمینه برنامه نویسی منجر می‌شود تا بتوانید ایده‌های خود را در قالب اپلیکیشن درآورید و کسب درآمد کنید. برنامه‌نویسان مبتدی با کدهای پیچیده مشکل دارند و اصولا نمی‌دانند از کجا یادگیری خود را شروع کنند. شاید شما هم به یادگیری اندروید علاقه‌مندید و به راهنمایی نیاز دارید. نگران نباشید زیرا به شما کمک می‌کنیم تا موفق شوید. قبل از آموزش اندروید ممکن است ذهنتان با سوالاتی درگیر شود. این که چه زبانی را برای آموزش شروع کنید. چگونه منابعی مفید برای آموزش داشته باشید و در چه محیطی کدهایتان را تست و اجرا کنید.

ما در این مقاله قصد داریم تا پاسخی مناسب به سوالات شما بدهیم. به شما این آگاهی را می‌دهیم که کدام زبان را فراگیرید. سپس می‌توانید به دنبال منابع آموزشی خوب آن زیان بگردید. قبل از فراگیری یک زبان مناسب باید شناخت خوبی نسبت به آن زبان داشته باشید. نقاط ضعف و قوت آن را بشناسید تا در نهایت زبانی که مناسب‌تر است، انتخاب کنید. شاید رسیدن به این درک و شناخت، فرآیندی پیچیده باشد. باز هم نگران نباشید. در اینجا اطلاعات دقیقی از زبان‌های برنامه نویسی به شما می‌دهیم تا بتوانید جذاب‌ترین آنها را برگزینید. پس از انتخاب گزینه مناسب، نوبت شماست تا به سرعت آن را یاد بگیرید و پیشرفت کنید.

نکته
همچنین بخوانید: برنامه نویسی چیست؟

بهترین زبان های برنامه نویسی اندروید کدام زبان‌ها هستند؟

یادگیری زبان‌های زیر برای توسعه اندروید به کارتان می‌آید. در ابتدا با یک توضیح مختصر در مورد این زبان‌ها شروع می‌کنیم. این توضیحات را به دقت بخوانید تا به اطلاعات کلی نسبت به آنها دست یابید.

این زبان، یکی از سخت‌ترین زبان‌های برنامه نویسی است و زبان رسمی اندروید می‌باشد. با اینکه جاوا، زبان رسمی اندروید است ولی با قاطعیت نمیتوان آن را بهترین زبان برنامه نویسی اندروید نام گذاری کرد. جاوا توسط اندروید استودیو که محیطی برای توسعه اندروید است، پشتیبانی می‌شود. به علاوه، جاوا، از سمت گوگل پشتیبانی می‌شود و بیشترین نرم‌افزارهای گوگل‌پلی با استفاده از این زبان، توسعه پیدا کرده‌اند. با نصب اندروید استودیو از محیط توسعه رسمی اندروید (IDE) و کتابخانه‌های آن برخوردار می‌شوید.

جاوا در سال 1995 به منظور توسعه برنامه‌های تحت وب معرفی شد. ماشین مجازی جاوا به آسانی بر روی هر سیستم عاملی نصب می‌گردد و به همین دلیل در پلتفرم‌های متنوعی به کار گرفته می‌شود. دستگاه‌های اندرویدی با داشتن این ماشین قادر به تحلیل کدهای جاوا هستند. چالش اصلی جاوا، مشکل بودن این زبان است. به خصوص اگر زیاد در برنامه‌نویسی و کدزنی تبحر نداشته باشید! در اندروید و جاوا با مفاهیم پیچیده‌ای مثل شیء‌گرایی مواجهیم و همین عامل سبب شده است تا زبان‌هایی قدرتمند باشند. جاوا پس از پایتون، دومین زبان قدرتمند دنیا محسوب می‌شود.

اگر تصمیم گرفتید از بین زبان‌های برنامه نویسی اندروید، جاوا را انتخاب کنید، محیط توسعه یکپاچه اندروید استودیو به شما کمک می‌کند. کدهای مربوط در این محیط به شکل خودکار نوشته شده‌اند و تنها با چند کلیک ساده می‌توانید از قابلیت‌های بصری این محیط استفاده کنید.

  • کاتلین زبان برنامه‌ نویسی جدید و مشابه جاوا که علاوه بر داشتن تمامی مزایای آن یادگیری و کد نویسی آن آسانتر و کمتر است.

زبان کاتلین، یکی از جدیدترین زبان‌های دنیا می‌باشد که به عنوان زبان رسمی دوم برنامه نویسی اندروید مطرح شده است. شباهت زیادی به جاوا دارد ولی یادگیری آن به مراتب آسان‌تر است. زبان کاتلین در سال 2011 میلادی متولد شد ولی مدت زمان کوتاهی است که در لیست زبان‌های برنامه‌نویسی اندرویدی قرار گرفته است. این زبان نیز بر روی روی ماشین مجازی جاوا اجرا می‌شود و پتانسیل بالایی برای پیشرفت دارد. از طرفی، با زبان جاوا سازگار است و به افزایش حجم فایل و یا بازدهی پایین نرم‌افزار منجر نخواهد شد.

در حقیقت، مزیتی که کاتلین نسبت به جاوا دارد، در کدنویسی کم‌تر و یادگیری آسان‎تر است. در این زبان به سمی‌کالون(;) نیازی نیست و هرگز ایرادی مثل Null Point Exceptions نخواهید دید. به همین دلیل کاتلین به افرادی که با کدنویسی آشنایی ندارند، پیشنهاد می‌شود. شاید بتوان در حال حاضر کاتلین را بهترین زبان برنامه نویسی اندروید دانست و برای افراد تازه‌کار اولیت باید کاتلین باشد. از دیگر مزایای این زبان، استفاده از اندروید استودیو به همراه کاتلین است. متاسفانه، این زبان، بر خلاف جامعه برنامه نویسان جاوا که توسعه‌دهندگان مجربی دارد، جامعه قدرتمندی برای حل مشکلات ندارد!

  • C و C++ نیز از زبان‌های برنامه نویسی اندروید هستند اما انعطاف پذیری و راحتی زبان‌های دیگر را ندارند.

این دو زبان نیز کمی پیچیده هستند. NDK در اندروید استودیو از زبان محبوب C++ پشتیبانی می‌کند. بنابراین، با این ابزار دیگر نیازی به محیط جاوا نیست و کدها به شکل مستقیم تفسیر می‌شوند. حتی می‌توان تمرکز بیشتری بر روی حافظه و کنترل برخی دیگر از قسمت‌ها داشت. این محیط برای ساخت بازی‌های سنگین سه بعدی مناسب است. این دو برنامه از ویژگی‌های شیء‌گرایی و کتابخانه‌های آماده استفاده می‌کنند تا محیطی برای توسعه برنامه‌نویسی اندروید فراهم سازند. البته، با چالش‌هایی چون انعطاف‌پذیری کم و بروز باگ‌های بیشتر مواجه خواهید شد.

  • C# از زبان‌های برنامه نویسی اندروید مناسب برای ساخت بازی

سی شارپ در مقایسه با C و C++ راحت‌تر است. دو محیط توسعه چند پلتفرمی زامارین و یونیتی از این زبان پشتیبانی می‌کنند و برای ساخت بازی فوق‌العاده‌اند. سی‌شارپ نسخه کاربردی‌تر c++ است که توسط مایکروسافت توسعه داده شده است. گویا قدرت بالای زبان c++ و سادگی ویژوال بیسیک در هم آمیخته تا یک نسخه ساده و مشابه جاوا به نام c# تحویل دهد. در این زبان با ویژگی‌های مناسبی چون زباله روبی خودکار(Garbage Collection) رو به رو هستیم. پس نیازی نیست تا به صورت دستی، خانه‌های  حافظه را پاک کنید. C# دارای سینتکس مناسب و مدرنی است. بنابراین، برنامه‌نویسان قدیمی که بیشتر در پلتفرم‌ها و زبان‌های مایکروسافت که متن باز نبود، فعالیت داشتند، ترجیح می‌دهند از این زبان استفاده کنند.

  • استفاده از Unity برای توسعه بازی‌های اندرویدی

ترکیب استفاده از سی شارپ و یونیتی، قدرت زیادی به توسعه‌دهنده خواهد داد. موتور بازی یونیتی در انجام محاسبات فیزیکی و رندر گرافیک‌های سه بعدی بی‌نظیر است. ابزار رایگان یونیتی یک  IDE شبیه به اندروید استودیو که به آسانی، قابلیت توسعه بازی‌های اندرویدی را با گرافیک قوی فراهم می‌سازد. با چند خط کد و در عرض کم‌تر از یک ساعت، قادرید تا یک بازی ساده خلق کنید! بیشتر استودیوهای بازی‌سازی موجود در گوگل پلی، از این ابزار برای توسعه برنامه‌هایشان، استفاده می‌کنند.

  • زامارین از جمله زیرمجموعه‌های عالی مایکروسافت و بهترین زبان های برنامه نویسی اندروید و سایر پلتفرم‌ها مثل IOS و ویندوزفون

زامارین زبان برنامه نویسی همه‌کاره و چندسکویی
زامارین زبان برنامه نویسی همه‌کاره و چندسکویی

اگر بخواهید علاوه بر بازی، برنامه نیز بسازید در این صورت زامارین ابزار جدیدتر و قدرتمندتری است و محدودیت‌های یونیتی را ندارد. زامارین از زیرمجموعه‌های مایکروسافت است و به منظور طراحی و ساخت نرم‌افزارهایی به کار می‌رود که در سیستم عامل‌های متنوع موبایل پیاده سازی می‌شود. زامارین یک زبان چند سکویی است. بنابراین اگر با استفاده از زبان C# اپلیکیشنی در فضای زامارین می‌سازید، نیازی به تغییر یا بازنویسی آن ندارید تا در پلتفرم‌های دیگر به کار ببرید. زامارین ویژگی‌های زیادی دارد که در ذیل می‌بینید:

  1. امکان انتقال کدها میان برنامه‌های ساخته ‌شده در هر ساختار پلت فرمی که باشند.
  2. زامارین دارای چارچوب native app می‌باشد و در هر پلتفرم، ویژگی‌های آن سیستم را به خوبی به خودش می‌گیرد.
  3. در زامارین این قابلیت وجود دارد تا برنامه‌های اندروید، ویندوزفون و IOS کدهای تقریبا یکسانی را انتقال دهند.
  4. portable class librariries در زامارین این امکان را فراهم می‌سازند تا بتوانید از کدها، مجددا استفاده کنید ولی در عین حال تعداد پروژه‌ها را کاهش می‌دهد.
  5. در مازارین می‌توانید مؤلفه‌هایی مثل نمودار، جدول، نمایه، کنترل رابط کاربری(UI control) و … را به شکل مستقیم از IDE اضافه کنید.
  6. قالب زامارین، رابطی مشترک برای طراحی هر سه پلتفرم دارد که دارای چارچوب اصلیXAML می‌باشد.
  • بیسیک از جمله زبان‌های قدیمی و قدرتمند اندروید

بیسیک یک زبان‌ قدیمی و قدرتمند اندروید
بیسیک یک زبان‌ قدیمی و قدرتمند اندروید

بیش از 50 سال از ظهور این زبان قدیمی می‌گذرد ولی به قدری قدرتمند است که جزء زبان‌های برنامه نویسی اندروید به حساب می‌آیند. BASIC یک فرم کوتاه شده از عبارت Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code به معنای دستورالعمل کلی نمادین همه‌منظوره برای مبتدی‌ها می‌باشد. امکان استفاده از بیسیک در محیط‌های توسعه نرم‌افزار محبوب اندروید یعنی اندروید استودیو، یونیتی و یا زامارین وجود ندارد. محیط  B4Aیا بیسیک برای اندروید این امکان را فراهم می‌سازد تا بتوانید یک محیط توسعه اختصاصی برای این زبان در اندروید داشته باشید. توسعه‌‎دهندگان کمی ممکن است برای نوشتن برنامه‌هایشان در اندروید از بیسیک استفاده کنند، به خصوص که این ابزار نسخه رایگان ندارد!

  • Corona یک انتخاب مناسب برای ساخت اپلیکیشن‌های ابتدایی اندروید

کورونا یک ابزار مفید برای توسعه چند پلتفرمی است و با استفاده از کتابخانه‌های محلی آن می‌توانید به راحتی اپیلیکیشن‌ بسازید. کرونا با تمام کتابخانه‌های محلی سازگار است و برای پلتفرم‌های مختلف، ابزارهای لازم را فراهم می‌کند. بیشترین کاربرد کرونا در توسعه بازی است. کرونا قادر است بدون کامپایل کدها نتیجه را بر روی یک شبیه‌ساز نشان دهد و نیازی به استفاده از یک IDE خاص وجود ندارد. حتی می‌توان کد نویسی را در نوت‌پد انجام داد. با وجود این که کرونا یک انتخاب خوب برای برنامه‌نویسی اندروید می‌باشد ولی در توسعه اپیلیکیشن‌های پیشرفته با محدودیت‌هایی همراه است.

  • با فون‌گپ (HTML، CSS، Java Script) بدون نیاز به آموزش برنامه نویسی اندروید برنامه‌های کاربردی بسازید.

ُساختن اپ با phonegap بدون نیازبه دانش برنامه نویسی اندروید
ُساختن اپ با phonegap بدون نیازبه دانش برنامه نویسی اندروید

فون‌گپ کمک می‌کند نیازی به یادگیری برنامه نویسی اندروید نداشته باشید و برنامه‌های کاربردی خود را ایجاد کنید. به خصوص، اگر به طراحی وب، HTML، CSS و جاوا اسکریپت مسلط باشید.  Apache Cordova به فون‌گپ کمک می‌کند تا بدون واسطه بتوانید از طریقHTML، CSS و جاوا اسکریپت در برنامه‌های موبایل نیز استفاده کنید و نتیجه کدهایتان را در حالت WebView ببینید. در اینجا، فون گپ همانند یک پل عمل می‌کند و به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تا به ویژگی‌های ساده دستگاه مثل شتاب‌سنج و یا دوربین دسترسی پیدا کنند. البته، نباید فراموش کنید که نمی‌توانید با فون‌گپ یک نرم افزار حرفه‌ای تولید کنید.

بعد از شناخت بهترین زبان برنامه نویسی اندروید شروع به ساخت اپلیکیشن خود کنید.

شاید بپرسید با استفاده از زبان‌هایی که برای توسعه اندروید به کار می‌برید، قادر به نوشتن چه نوع برنامه‌هایی هستید؟ در پاسخ باید بگوییم با کمک این زبان‌ها امکان نوشتن برنامه‌های پیام رسان گپ، بازی‌ها، ماشین‌حساب نوت‌بوک و پخش‌کننده‌های موسیقی موسیقی وجود دارد. دقت داشته باشید که یادگیری همه آنها لازم نیست بلکه باید با توجه به پروژه یا کاری که انجام می‌دهید، آنها را فرابگیرید و به مرور آموزش خود را تکمیل کنید. برای توسعه برنامه‌های موبایل نیز می‌توانید از این مقاله کمک بگیرید. آیا فکر می‌کنید برنامه‌های اندرویدی دیگری نیز وجود داشته باشد؟ شما کدام یک از این زبان‌ها و چارچوب‌ها را برای انجام پروژه‌هایتان انتخاب می‌کنید؟