آیا تفاوت رم و رام را می‌دانید؟ در حوزه فناوری اطلاعات، مفاهیمی همچون رم و رام همواره مورداستفاده قرار می‌گیرند. این دو عبارت، اغلب به‌صورت متقابل استفاده می‌شوند و معمولاً در ارتباط با حافظه‌های داخلی کامپیوتر به کار می‌روند. بااین‌حال، بسیاری از ما ممکن است از تفاوت و تمایز واقعی بین آن‌ها آگاهی نداشته باشیم. در این مقاله از سری مقالات آموزش سخت افزار کامپیوتر، به بررسی و توضیح تفاوت‌های بین رم و رام می‌پردازیم تا همهٔ شما عزیزان، با این مفاهیم به طور دقیق آشنا شوید.

حافظه RAM چیست؟

اولین تفاوت رم و رام این است که Random access memory یک حافظه با دسترسی تصادفی است. رم یک قطعه سخت افزاری حافظه است که در کنار پردازنده مرکزی مورداستفاده قرار می‌گیرد. رم حافظه به پردازنده کمک می‌کند تا با سرعت بیشتری پردازش اطلاعات را انجام دهد.

همان‌طور که می‌دانید تمامی اطلاعات سیستم درون هارد دیسک ذخیره و نگهداری می‌شود، در این موقعیت پردازنده باید زمان بسیار زیادی را صرف خواندن و نوشتن اطلاعات هارد دیسک کند. برای سرعت‌بخشیدن و بهبود این وضعیت از رم‌ها یا همان حافظه‌های موقت در سیستم استفاده می‌شود. رم میان پردازنده مرکزی و هارد دیسک می‌گیرد و داده‌ها را از هارد به پردازنده منتقل می‌کند، در حقیقت پردازنده سیستم تنها با رم در ارتباط است.

رم حافظه موقت سیستم ما است. داده‌ها و اطلاعاتی که در رم قرار می‌گیرند، به‌محض خاموش‌شدن سیستم داده‌های ذخیره شده ما حذف می‌شوند. یا هنگامی که ما در سیستم خود برنامه‌ای اجرا می‌کنیم، تمامی داده‌های این برنامه در حافظه رم قرار می‌گیرند. حال اگر این برنامه را ببندیم تمامی داده‌های مربوطه از رم پاک می‌شوند.

حافظه ROM چیست؟

Read only memory یا رام یک قطعه سخت‌افزاری است که توسط شرکت سازنده مادربورد تنها یکبار کدنویسی می‌شود و اطلاعاتی دررابطه‌با سخت‌افزارهای سیستمی بر روی آن نصب می‌شود.

رام یک حافظه فقط خواندنی در سیستم است و ما تنها می‌توانیم اطلاعات را از رام سیستم بخوانیم. دستورالعمل‌های سیستم و نرم‌افزارها و مواردی که باعث می‌شوند تا تمامی برنامه‌های سیستم اجرا شوند، تنها در رام ذخیره و نگهداری خواهند شد. زمانی که ما سیستم را روشن می‌کنیم لازم است که از قبل یک‌سری اطلاعات سخت افزاری بر روی آن وجود داشته باشد تا تمامی سخت افزارهای سیستم بتوانند به یکدیگر متصل شده و باهم کار کنند به همین دلیل است که می‌گوییم وجود رام برای سیستم ضروری است.

نکته
مقاله پیشنهادی: رم چیست؟
تفاوت های رم و رام

تفاوت رم و رام

در این بخش عمده ترین تفاوت های رام و رم را بیان کرده و ابعاد مختلف آن ها را بررسی خواهیم کرد:

1. ذخیره داده: یکی از اساسی ترین تفاوت های میان رم و رام، تفاوتشان در نوع نگهداری داده ها است.  رم یک حافظه فرار است و تنها تا زمانی که سیستم شما روشن باشد اطلاعات را درون خود نگه می‌دارد. از سوی دیگر رام‌ها حافظه‌هایی غیرفرار هستند که با خاموش و روشن‌شدن سیستم هم اطلاعات را درون خود نگه داشته و آنها را حذف نمی‌کنند.

2. سرعت: این نکته را به‌خاطر داشته باشید که در زمینه سرعت رم‌ها از رام‌ها پیشی گرفته و بر آنها غلبه کرده‌اند. رم‌ها می‌توانند به داده‌ها و اطلاعات بسیار سریع دسترسی پیدا کنند و آنها را سرعت چند گیگابایت بر ثانیه بخوانند؛ اما رام‌ها این کار را با سرعت چند مگابایت در ثانیه انجام می‌دهند.

3. محل قرارگیری و شکل: رم‌ها تراشه‌های ظریف و نازکی هستند که درون مادربورد سیستم قرار داده می‌شوند. اما رام‌ها در حقیقت درایوهای نوری هستند که از نوارهای مغناطیسی تولید شده و که از نظر ابعاد و اندازه از رم‌ها بسیار کوچک‌تر هستند.

4.حجم: از نظر حجم رام و رم تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند. رم‌ها در ظرفیت‌های متفاوتی نظیر 8 گیگابایت یا 12 گیگابایت و… در بازار موجود هستند؛ اما رام‌ها تنها در حد کیلوبایت یا مگابایت هستند و حتی حجمشان به یک گیگابایت هم نمی‌رسند چرا که اصلاً نیاز نیست یک گیگابایت اطلاعات در خود ذخیره کرده و از آن‌ها نگهداری کنند.

5. خواندن و نوشتن: حافظه رم، حافظه خواندن و نوشتن است و به‌راحتی می‌تواند کار خواندن و نوشتن داده‌ها را انجام دهد. از طرف دیگر حافظه رام، تنها خوانایی را انجام می‌دهد و داده‌های این حافظه تنها از قابلیت خواندن برخوردار هستند.

6. داده‌ها: داده‌هایی که در حافظه رم ذخیره می‌شوند تنها در زمان حقیقی و برای اجرای سیستم توسط پردازنده مرکزی مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما داده‌هایی که در حافظه رام ذخیره و نگهداری می‌شوند تنها زمانی توسط پردازنده مرکزی مورداستفاده قرار خواهند گرفت که به خود رام منتقل شوند.

7. رم برای اجراکردن تمامی نرم‌افزارها مورداستفاده قرار می‌گیرد و یک حافظه با دسترسی تصادفی و موقت است؛ اما رام یک حافظه دائمی محسوب می‌شود که توسط شرکت سازنده سخت‌افزار تنها برای یکبار کدنویسی می‌شود و ما از آن استفاده می‌کنیم. در رام یک‌سری اطلاعات دررابطه‌با BIOS سیستم و دیگر اطلاعات سخت افزاری قرار گرفته است.

متشکریم که تا انتهای این آموزش با ما همراه بودید. ما در این آموزش با انواع حافظه و تفاوت‌های آنها با یکدیگر آشنا شدیم. اگر پرسشی در رابطه‌ با رم و رام‌های حافظه برایتان پیش‌آمده حتماً در بخش نظرات پرسش خود را مطرح کنید. همچنین چنانچه قصد مطالعه بیشتر در این زمینه را دارید پیشنهاد ما مطالعه مقاله مربوطه در وبسایت crucial است.