سیستم مورد نیاز برنامه نویسی چیست؟ این یکی از اساسی ترین سوالات هر شخص تازه کاری میباشد که البته در دوره ی آموزشی شروع برنامه نویسی به صورت مفصل این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم. قطعا وارد شدن به دنیای برنامه نویسی نیازمند یک سخت افزار درست و مناسب برای این زمینه خواهد بود. اما همانطور که میدانید، زمینه های برنامه نویسی بسیار متنوع و زیاد هستند. پس برای هرکدام از این حوزه ها نیازمند چه سخت افزاری میباشیم؟

نکته
مقاله پیشنهادی : زمینه های برنامه نویسی

سیستم مورد نیاز برنامه نویسی در هر زمینه

در مقاله بالا به معرفی 7مورد از  زمینه های برنامه نویسی که جزو مهترین حوزه های این رشته هستند پرداخته‌ایم. در اینجا میخواهیم از لحاظ سیستم مورد نیاز برنامه نویسی در هریک از این هفت زمینه را بررسی کنیم و اولویت بندی کنیم. بعنی زمینه ای که در رتبه اول قرار میگیرد، نیازمند بالاترین سخت افزار و زمینه های رتبه های پایین تر، نیازمند سخت افزار پایین تری هم خواهند بود :

  1. بازی سازی با موتور های مختلف
  2. زمینه های هوش مصنوعی
  3. هک و امنیت شبکه های کامپیوتری
  4. برنامه نویسی موبایل
  5. برنامه نویسی ویندوز
  6. طراحی و توسعه وبسایت
  7. اینترنت اشیا یا همان IOT

با توجه به ترتیب و اولویتی که در بالا ایجاد کردیم میتوان فهمید که سیستم مورد نیاز برنامه نویسی در کدام زمینه نیازمند قوی تر بودن است. قوی بودن یا ضعیف بودن یک سخت افزار را باید با عنوان کردن مشخصات کامل، مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه اقدام به انتخاب و ساختن یک سیستم مناسب برای انواع زمینه های برنامه نویسی خواهیم کرد.

لب تاب یا PC؟ مسئله این است

لب تاب یا PC؟ مسئله این است

هنگام انتخاب و خرید یک سیستم برای شروع برنامه نویسی اولین سوالی که به ذهن شما میرسد، این است که سیستم مورد نیاز برنامه نویسی برای شروع لب تاب بهتر است یا کامپیوتر رومیزی(PC)؟ با اینکه هرکدام از این دو گزینه میتوانند ویژگی ها و معایب خودشان را داشته باشند اما معمولا برنامه نویسان از PC استقبال بیشتری میکنند.

لب تاب ها را میتوان به سادگی حمل کرد. شاید مهمترین ویژگی لب تاب نسبت به کامپیوتر های رومیزی همین قابلیت حمل و نقل آسان آن باشد. به عنوان مثال ممکن است شما سر کار، خانه، دانشگاه و حتی در کافه نیاز داشته باشید که از سیستم خود استفاده کنید. اینجاست که لب تاب میتواند عملکرد بهتری برای شما داشته باشد. اما از نظر قدرت سخت افزاری اینطور نخواهد بود.

کامپیوتر ها از نظر قدرتمند بودن سخت افزار هایشان از لب تاب ها بهتر هستند. یعنی یک لب تاب با مشخصات X قدرت کمتری نسبت به کامپیوتر با همان مشخصات X دارد. دلیل قدرت کمتر لب تاب ها، بهینه سازی سخت افزار آنها میباشد. یک لب تاب برای اینکه بتواند مدت زمان بیشتری روشن مانده و بهترین استفاده را از باتری خود داشته باشد، بایستی از قطعات بهینه سازی شده استفاده کند.

بهینه سازی کردن به منظور کاهش مصرف انرژی الکتریکی سبب افت کیفیت و قدرت سخت افزار خواهد شد. پس اگر از Pc استفاده کنیم، قدرت سخت افزار ما افزایش پیدا خواهد کرد. در ضمن قیمت یک کامپیوتر رومیزی با مشخصات X از همان لب تاب با مشخصات X چند میلیون کمتر خواهد بود. زیرا لب تاب ها از تکنولوژی و سخت افزار های بهینه سازی شده استفاده میکنند؛ پس گران تر خواهند بود.

مقایسه از لحاظ بروزرسانی و ارتقا سخت افزار

برای یک برنامه نویس که هر روز با تکنولوژی های روز دنیا سر و کار دارد، ارتقاء سیستم کامپیوتری، یکی از ملزومات اساسی محسوب میشود. ممکن است سال دیگر در حوزه برنامه نویسی، پلتفرمی معرفی شود که با سخت افزار شما همخوانی لازم را نداشته باشد. اینجاست که اگر از لب تاب استفاده میکرده باشید، دست شما در ارتقاء سیستم بسته خواهد بود.

البته در مقالات و آموزش های متنوعی عنوان شده که لب تاب هم ارتقاء داده میشود. اما وقتی شما به صورت عملی نیازمند ارتقای سیستم خود باشید، بهانه های متنوعی مانع از رسیدن شما به نتیجه مطلوب خواهند شد. در واقع میتوان گفت تنها قطعه ای که بدون دردسر در لب تاب ها ارتقا داده میشود، RAM آنهاست. پس برای بروزرسانی و افزایش قدرت سایر بخش ها، با چالش های زیادی مواجه میشوید.

اما در PC اگر از ماربرد قدرتمندی استفاده میکرده باشیم، دستمان در ارتقاء سخت افزار بسیار باز خواهد بود. شما حتی قادر به تعویض پردازنده خود و ارتقاء کارت گرافیک سیستم میباشید. البته تمام اینها منوط به استفاده از مادربرد مناسبی است که قابلیت پشتیبانی از سخت افزار های جدید را داشته باشد. در ادامه این قطعه سخت افزاری را بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.

سیستم مورد نیاز برنامه نویسی

با تمام موارد گفته شده، دیگر وقت معرفی بهترین سیستم مورد نیاز برنامه نویسی است. هرچند پیش از این هم گفتیم که زمینه های مختلفی در برنامه نویسی وجود داشته که هرکدام نیازمند سخت افزار مختص به خود خواهند بود. اما خریداری کردن یک سیستم که تمام حداقل های سخت افزاری را داشته باشد، سبب بی نیاز شدن ما در تمام زمینه ها میشود.

پس در ادامه مقاله ” سیستم مورد نیاز برنامه نویسی ” قصد داریم سیستمی را معرفی و بررسی کنیم که مناسب استفاده در تمام زمینه های برنامه نویسی باشد. نکته حائز اهمیت این است که بررسی های سخت افزاری را بر اساس PC انجام میدهیم، یعنی انتخاب ما برای برنامه نویسی سیستم کامپیوتری رومیزی یا همان PC میباشد.

نکته
همچنین بخوانید: سیتسم عامل چیست؟

مهمترین سخت افزار های موجود در کامپیوتر

کامپیوتر ها ساخته شده از انواع و اقسام سخت افزار های کوچک و بزرگ میباشند. اما تمام این قطعات سخت افزاری، مهم و حیاتی نیستند. به عنوان مثال، نوع کارت صدا و قاب کیس ( Case ) آنچنان موارد ضروری و مهمی نیستند. پس مهمترین قطعات سخت افزاری موجود در سیستم های کامپیوتری عبارتنداز مواردی که در عکس زیر بیان شده است.

مهمترین سخت افزار های موجود در کامپیوتر

در ادامه به توضیح کامل هریک از موارد ذکر شده خواهیم پرداخت.

مادربرد یا Main Board

مادربرد یا همان برد اصلی ( Main Board ) مهمترین قطعه سخت افزاری در سیستم های کامپیوتری میباشد. تمام قطعات مهم کامپیوتر نظیر رم، پردازنده و حتی کارت گرافیک به همین مادربرد متصل میشوند. در واقع میتوان اینگونه گفت که مادربرد یک واسط میان سایر سخت افزارهاست. پس چنانچه قدرت مادربرد سیستم پایین باشد، از سخت افزار های قدرتمندی هم نمیتوان بر روی آن استفاده کرد.

وقتی شما قصد استفاده از یک پردازنده قدرتمند و نسل جدید را دارید، باید دقت کنید که مادربرد شما از آن پردازنده پشتیبانی میکرده باشد. پس برای ارتقاء سیستم در آینده، بایستی از یک مادربرد قدرتمند استفاده کنید. مهمترین ویژگی هایی که یک مادربرد مناسب برنامه نویسی باید داشته باشد عبارتنداز :

  • پشتیبانی از پردازنده های اینتل : حداقل نسل 8 ولی استفاده از نسل 10 پیشنهاد میشود
  • قدرت Bus بالا و کیفیت مناسب : توانایی انتقال پرسرعت اطلاعات میان سخت افزارها
  • پشتیبانی از تکنولوژی NVME : تکنولوژی جدید هارد های SSD که قدرت بسیار بالایی دارند
  • داشتن بیش از یک اسلات رم : باید بتوانیم بیش از یک RAM بر روی مادربرد خود نصب کنیم

نمونه مادربرد پیشنهادی ما : مادربرد ایسوس مدل PRIME H510M-K

پردازنده یا CPU

پس از انتخاب مادربرد، نوبت به مغز کامپیوتر یعنی همان پردازنده میرسد. پردازنده مهمترین بخش کامپیوتر شما برای افزایش سرعت خواهد بود. چنانچه از یک پردازنده ضعیف استفاده میکرده باشید، داشتن 32 گیگابایت RAM و هزاران گیگابایت حافظه هارد هم سبب افرایش سرعت سیستم شما نخواهد شد. پس در انتخاب پردازنده، همواره دست بالا را گرفته و پردازنده قدرتمند تری را انتخاب کنید. ویژگی های یک پردازنده خوب :

  • نوع اینتل و نسل 8 به بالا بودن پردازنده ( نوع AMD هم عالیه ولی برای برنامه نویسی اینتل پیشنهاد میشه )
  • 64 بیتی بودن CPU و پشتیبانی از 64 گیگ RAM
  • حافظه کش حداقل 8 مگابایت ( قطعا هرچی بیشتر، بهتر )
  • تعداد هسته بالای 4 و فرکانس کاری بالا

پردازند پیشنهادی ما : پردازنده اینتل مدل Core i5-10400F

حافظه موقت یا RAM

زمانی که یک نرم افزار را برای اجرا شدن انتخاب میکنید، اطلاعات نرم افزار از هارد سیستم شما به رم کامپیوتر منتقل میشوند. سپس رم این اطلاعات را برای پردازش شدن به پردازنده میفرستد. حال هرچقدر قدرت رم بالاتر باشد، اطلاعات زودتر به CPU منتقل شده و سریع تر پردازش خواهند شد. پس در خرید RAM نیز باید نهایت دقت را داشته باشید. ویژگی های یک RAM مناسب برای برنامه نویسی :

  • حداقل حافظه 8 گیگابایتی : پیشنهاد ما 16 گیگابایت حافظه است
  • نوع DDR4 : نوع جدیدی از رم ها که قدرتی بیشتر از نوع قبلی یعنی DDR3 دارند
  • فرکانس پایه بالا : فرکانس بالای 2000 مگاهرتز
  • دوکاناله بودن رم : استفاده از تکنولوژی Dual Channel

حافظه RAM پیشنهادی ما : رم DDR4 دو کاناله 3200 مگاهرتز 16 گیگابایتی

کارت گرافیک یا GPU

برخی بر این باورند که برنامه نویسان نیازمند کارت گرافیک نبوده و صرفا با یک سیستم ضعیف میتوانند به کد نویسی بپردازند. البته شاید در زمان های قدیم که محیط های بصری و گرافیکی در کامپیوتر استفاده کمی داشتند، این تفکر هم درست بود. اما در حال حاضر محیط های گرافیکی آنقدر مورد استفاده قرار میگیرند که حتی برنامه نویسان هم نیازمند استفاده از کارت گرافیک در سیستم خود خواهند بود. ویژگی های یک کارت گرافیک خوب :

  • حافظه حداقل 2 گیگابایتی
  • نوع DDR4 به بالاتر
  • رابط PCI Express ۳.۰
  • مجهز به پورت HDMI

کارت گرافیک پیشنهادی ما : GeForce GT 1030 AERO ITX 2GD4 OC

حافظه دائمی یا Hard

فهمیدیم که از حافظه رم برای ذخیره سازی موقت داده هایی که لازم است پردازنده آنها را پردازش کند، استفاده میکنیم. اما برای ذخیره سازی فیلم، عکس، بازی و موسیقی های خودمان به صورت دائمی، نیازمند سخت افزار دیگری تحت عنوان هارد خواهیم بود. هارد مورد استفاده در سیستم نیز باید سرعت بالایی داشته باشد تا اطلاعات را زودتر به رم رسانده و سبب افزایش سرعت اجرای نرم افزار ها شود. ویژگی های یک هارد مناسب عبارتنداز :

  • نوع SSD ( برای نصب ویندوز و نرم افزار های برنامه نویسی این نوع پیشنهاد میشود )
  • استفاده از تکنولوژی NVME یا همان نوع M.2
  • حداقل ظرفیت 256 گیگابایتی ( 30 گیگابایت توسط ویندوز اشغال میشود )
  • ترجیها ساخت شرکت سامسونگ یا کینگستون

هارد پیشنهادی ما : SSD سامسونگ مدل 980 M.2 ظرفیت 250 گیگابایت

سایر سخت افزار های کامپیوتر

مهمترین سخت افزار ها در پیاده سازی و تشکیل سیستم مورد نیاز برنامه نویسی، همین مواردی بودند که مورد بررسی قرار دادیم. هرچند سخت افزار های دیگری نیز در سیستم کامپیوتری ضروری و لازم هستند؛ اما ارتقاء آنها به اندازه پردازنده یا مادربرد چالش برانگیز نخواهد بود.

به عنوان مثال منبع تغذیه یا همان Power یکی از ملزومات سیستم های کامپیوتری میباشد. اما تغییر یک پاور 750 وات به یک پاور 850 وات کار آنچنان سخت و دشواری نیست. ولی تعویض یک پردازنده نسل 8 با نسل 12 واقعا حیاتی، دشوار و چالش برانگیز خواهد بود.

مانیتور و صفحه کلید مناسب برنامه نویسی

حالا که تمام سخت افزار های سیستم مورد نیاز برنامه نویسی را مورد بررسی قرار دادیم. بهتر است در رابطه با صفحه کلید و مانیتور هم نکاتی را مدنظر قرار دهید. برنامه نویسان همواره خیره به مانیتور بوده و در حال تایپ کردن کد های مختلف برنامه نویسی هستند. پس در خرید مانیتور و صفحه کلید بایستی نهایت دقت را داشته باشید.

همیشه از مانیتور های باکیفیت و جدید استفاده کنید. مانیتور های جدید مجهز به تکنولوژی های مختلف برای کاهش آسیب های وارده به چشم هستند. در خرید صفحه کلید نیز دقت کنید که صفحه کلید انتخابی شما با رعایت اصول ارگونومی پیاده سازی شده باشد. اصول ارگونومی سبب کاهش اثرات مخرب وارد شده به انگشتان و مچ دست خواهد شد.

چکیده مطلب

در مقاله سیستم مورد نیاز برنامه نویسی به بررسی 5 سخت افزار مهم کامپیوتری پرداخته و برای هرکدام از این سخت افزار ها یک پیشنهاد ارائه کردیم. فهمیدیم که برای برنامه نویسی کردن، کامپیوتر رومیزی یا همان PC بهتر از لب تاب خواهد بود؛ چراکه PC راحت تر ارتقا پیدا کرده و سرعت سخت افزار های آن نیز بیشتر از لب تاب است. در پایان هم نکاتی حائر اهمیت برای انتخاب و خرید بهترین مانیتور و صفحه کلید را عنوان کردیم.

خب امیدوارم که حال دلتون خوب باشه.

به امید روزای بهتر…