هیچ دوره ای در سبد آموزش شما وجود ندارد
gui چیست؟
صفحه نخستمقدمه
امروزه برای ایجاد تعامل بین نرمافزارهای رایانهای و کاربران، از نوعی رابط کاربری گرافیکی استفاده میشود. از اولین سیستم عاملهایی که این رابط کاربردی را استفاده کردند میتوان به ویندوز و مکینتاش شرکت اپل اشاره کرد. حال سؤالی که برای ما مطرح میشود این است که gui چیست و مخفف چه کلمهای است؟ در ادامه این مقاله به بررسی کامل gui و موارد کاربرد آن میپردازیم.
رابط کاربری گرافیکی یا gui چیست؟
رابط کاربری گرافیکی نام دیگر اصطلاح gui است که مخفف کلمه geraphical user interface شده است. این نوع رابط به کاربران اجازه میدهد تا بتوانند از طریق نمادهای گرافیکی با رایانه ها و دیگر دستگاههای الکترونیکی موجود، تعامل و ارتباط برقرار کنند.
هریک از سیستم عاملها همچون ios، mac، windows، android و… رابط کاربری گرافیکی مخصوص خود را دارند. همچنین این نوع رابطها بر روی همه دستگاههای تلفن همراه، تبلتها، لپ تاب و کامپیوتر مورداستفاده قرار میگیرند. بهطورکلی این رابط کاربری گرافیکی شامل آیکونها، نمایههای گرافیکی همچون دکمه و تعاملات دیگری که به آیکونها ربط دارد، میشود.
در واقع با طراحی این رابطهای گرافیکی دیگر نیازی به نوشتن کدهای فرمان نیست. رابط کاربری گرافیکی در سیستمهایی همچون سیستمعامل ویندوز موجب پدیدآمدن نسخههای متعددی از این سیستمعامل شده و موجب راحتی کار با هرکدام یک از نسخههای سیستمعامل، برای کاربران شده است. افراد با استفاده از آیکونهای گرافیکی، دیگر نیازی به نوشتن فرمان رابط و متن و کدنویسی ندارند و همین امر موجب سادهتر شدن جزئیات فنی و دشوار سیستمها میشود.
مزایای استفاده از gui چیست؟
حال وقتی با رابط کاربری گرافیکی آشنا شدیم، سؤالی که پیش میآید این است که مزایا و معایب gui چیست؟ طبق معرفی gui این رابط موجب راحتتر شدن استفاده از ابزارهای الکترونیکی شده و دشواریهای استفاده از سیستم عامل و فناوریهای دیگر را آسان می کند. در ادامه به مزایای این رابط اشاره میکنیم.

- سهولت در استفاده از ابزارهای الکترونیکی و فناوری، برای کاربران فراهم میشود.
- افراد مبتدی و فاقد علم کامپیوتری نیز بهراحتی میتوانند از طریق gui از ابزارهای الکترونیکی استفاده نمایند.
- با وجود gui جستجوی فایلها بسیار راحتتر صورت میگیرد.
- در صورت نبودن رابط کاربری گرافیکی افراد برای استفاده از اپلیکیشنها و برنامههای مختلف باید به علم برنامهنویسی و کدنویسی تسلط میداشتند.
- ظاهر بصری ساده و پرکاربرد این رابط، برای افراد عادی نیز بهراحتی قابلدرک است.
- پاسخهای حاصل از برنامهها و یارانه توسط gui بهخوبی برای افراد قابلدرک است.
معایب gui یا رابط کاربری گرافیکی
- برای استفاده از gui بر روی هر سیستمعامل متفاوتی، نیروی برق زیادی نیاز است.
- رابط کاربری گرافیکی به فضای حافظه بیشتری نیاز دارد.
- طراحی این نوع رابطها برای برنامهنویسان و افراد حرفهای در این زمینه، کمی زمان بر است. زیرا آنها باید جزئیات را به طور اختصاصی طراحی و اجرا کنند تا موجب راحتی و آسایش کاربران شود.
- هر فرد فقط میتواند از برنامههایی که از قبل طراحی و برنامهریزیشده است، استفاده نماید.
عملکرد gui به چه نحوی است؟
در پاسخ به سؤال عملکرد gui چیست؟ میتوانیم بگوییم که در هر سیستم عاملی فرمانهای پیچیده و دشوار، توسط رابط کاربری گرافیکی یا همان gui بهصورت آیکون، دکمه و یا نشانگر در میآید.این امر، فرایند کار با سیستمها را بسیار ساده و راحت میکند و حتی میتوان فرمان های پیچیده و دشوار از دید کاربران مخفی نمود.
در سیستم عاملی همچون سیستمعامل ویندوز، شما میتوانید با کلیک بر روی هر آیکون و نشانگر، فعالیت موردنظر خود را از دستگاه الکترونیکی یا رایانه بخواهید. این عمل نهتنها در سیستمعامل ویندوز، بلکه بر روی هر اپلیکیشن و برنامهای قابلاجرا خواهد بود.
در واقع عملکرد رابط کاربری گرافیکی به نحوی است که زبان کاربر را در قالب آیکونها و یا فرمانهای کوتاه، به زبان کامپیوتر ترجمه میکند و کامپیوتر نیز بهراحتی به هر یک از درخواستهای افراد پاسخ میدهد. در صورت اختراع نشدن gui، این عمل بهسختی صورت میگرفت و تنها افرادی که به علم برنامهنویسی تسلط داشتند میتوانستند با ابزارهای الکترونیکی کار کنند.
تعامل کاربر با رابط gui چگونه است؟
یکی از عواملی که موجب تحریک رابط gui میشود، کارهای سادهای همچون کلیک کردن است.کاربر با این شیوه رابط را به عکسالعمل وادار میکند. حال رابط این خواسته کاربر را شناسایی و بررسی میکند و آن را برای وسایل الکترونیکی به زبان اسمبلی ترجمه میکند.
gui علاوه بر ترجمه درخواستهای کاربران برای ابزار الکترونیکی، اطلاعاتی دیگر همچون مقدار حافظه مورد استفاده، سرعت پردازشگر، میزان برق مصرفی برای هر دستگاه، اندازه فایلهای مورد نیاز و … را برای کاربران مورد نمایش قرار میدهد و کاربر برای استفاده از اطلاعات هرکدام از موارد بالا از یک کلیک و یا فشار دکمه استفاده میکند.
حال باید بدانیم که تاریخچه gui چیست و از چه زمانی از این رابط استفاده میشود. در ادامه این مقاله به بررسی تاریخچه این رابط گرافیکی میپردازیم.

تاریخچه رابط کاربری گرافیکی یا gui چیست
gui در دهه ی 1970 در آزمایشگاه پائولو توسط اشخاص آلن کی و داگلاس اختراع شد و از همان ابتدا در شرکت مایکروسافت، سیستم عامل ویندوز و شرکت اپل مورد استفاده قرار گرفت. قبل از اختراع gui در کامپیوترها و دیگر سیستم عاملها از رابطهای خط فرمان استفاده میشد که این رابطها دارای محدودیت بسیاری بودند.
پس از اختراع gui و استفاده از آن در شرکت اپل، این رابط محبوبیت ویژهای بین افراد پیدا کرد. این رابط گرافیکی برای رفع محدودیت و عیوب و ناکارآمدیهای رابطهای متنی و خط فرمانهای کدی به وجود آمد تا افراد عادی نیز بهراحتی بتوانند از فناوری استفاده کنند.
نتیجهگیری gui چیست؟
.. در این مطلب درباره GUI صحبت کردیم و تمامی نکاتی که باید بدانید را بیان کردیم. آیا تجربهای از کار با کامپیوتر قبل از این اختراع داشته٬اید نظر خود را با ما در میان بگذارید.