سوال php یا asp.net کمی دارای مشکل و غیر تخصصی به نظر میرسد؛ چراکه ASP یک پلتفرم طراحی سایت بوده که از زبان سی شارپ استفاده میکند و PHP خود یک زبان برنامه نویسی است. شاید بهتر بود به جای مقایسه PHP و ASP به مقایسه لاراول با ASP.net میپرداختیم. زیرا لاراول یک پلتفرم برنامه نویسی بک اند سایت میباشد که از زبان برنامه نویسی PHP استفاده میکند. اما در نهایت چیزی که اهمیت دارد این است که ما برای طراحی و توسعه وبسایت های خود بهتر از از پلتفرم ASP.net استفاده کنیم یا زبان قدرتمند PHP ؟ با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله از سری مقالات آموزش php  و آموزش asp.net به صورت تخصصی بین php و asp.net مقایسه انجام دهیم.

کاربرد PHP و ASP.net چیست ؟

پیش از هر مقایسه ای باید با کاربرد این دو زبان بیشتر آشنا شده و بدانیم اصلا استفاده از آنها چه ضرورتی دارد. همانطور که در وبسایت educba نیز به آن اشاره شده است، ASP و PHP هر دو زبانهای اسکریپت نویسی سمت سرور هستند که برای پیاده سازی بک اند وبسایت های داینامیک مورد استفاده قرار میگیرند. یعنی کاربر زمانی که وارد سایت شما شد، یک درخواست به سرور ارسال شده و در سمت سرور زبان PHP یا ASP.net شروع به پردازش درخواست میکنند. پس از پردازش، نتیجه مدنظر برای کاربر فرستاده شده و توسط مرورگر به بازدید کننده نمایش داده میشود. پس هر دو زبان در سمت سرور اجرا شده و پردازش های لازم را برای ما انجام میدهند.

php یا asp.net

معرفی زبان PHP و کاربرد های آن

زبان برنامه نویسی PHP یک زبان متن باز ( Open Source ) است که رزموس لردورف در سال 1995 آن را تولید و معرفی کرد. متن باز بودن به معنای رایگان بودن این زبان و قابل استفاده بودن در تمام سیستم عالم ها میباشد. پس دسترسی و استفاده از زبان PHP بسیار ساده بوده و اکثر ابزار هایی که برای طراحی سایت با PHP مورد نیاز هستند نیز متن باز، رایگان و عمومی خواهند بود.

به علت رایگان بودن اکثر ابزار های PHP، هزینه راه اندازی یک وبسایت با این زبان بسیار کمتر از سایر پلتفرم ها خواهد بود. پس معمولا شرکت های کوچک و حتی نیمه بزرگ اشتیاق فراوانی به استفاده از زبان PHP به جای ASP برای توسعه و راه اندازی وبسایت های خود نشان میدهند. این نکته نیز حائز اهمیت است که PHP از سرور لینوکس استفاده میکند که لینوکس هم خود به عنوان یک سیستم عامل اپن سورس شناخته میشود.

معرفی ASP.net و کاربرد آن

پلتفرم ASP توسط شرکت بزرگ مایکروسافت معرفی و عرضه شده است. البته ASP در ادامه با تغییر پذیری از کتابخانه های دات نت جای خود را به ASP.NET داد. ASP.net که ازین پس با نام مختصر ASP هم عنوان خواهد شد، یک پلتفرم اپن سورس نبوده و استفاده از آن هم رایگان نمیباشد. البته در ایران معمولا از کرک های نرم افزاری استفاده شده و رایگان نبودن این پلتفرم برای ما مشکل ساز نیست. اما بازهم اینم نکته را در نظر بگیرید که یک سازمان بزرگ هرگز از نسخه های کرکی یک پلتفرم یا نرم افزار استفاده نمیکند.

بررسی مزایا و معایب PHP

پیش از پاسخ دادن به سوال ASP.net یا PHP بهتر است ببینیم که زبان برنامه نویسی PHP دارای چه مزایایی است؟ خوب یکی از بهترین مزایای این زبان، اپن سورس بودن و رایگان بودن آن میباشد. اما علاوه بر این، جامعه برنامه نویسان انبوهی که PHP در اختیار دارد میتواند هنگام رفع مشکل بسیار کاربردی باشد. تعداد سایت های پیاده سازی شده با این زبان برنامه نویسی بسیار بیشتر از ASP.net هستند.
مزایا و معایب PHP
اما پی اچ پی معایبی همچون داشتن حفره های امنیتی مختلف را نیز در خود میبیند. حفره هایی که رفع آنها باز سبب پرداخت هزینه و زمان خواهد بود.

بررسی مزایا و معایت ASP.net

قطعا امنیت بالا و پشتیبانی مایکروسافت از زبان ASP.net بزرگترین مزیت این پلتفرم در مقایسه با سایر زبانهای موجود محسوب میشود. پلتفرم ASP.net به دلیل تجاری بودن، از پروتکل های امنیتی سخت گیرانه ای استفاده کرده که سبب بالارفتن قدرت امنیتی این پلتفرم میشود. استفاده از زبان سی شارپ نیز یکی دیگر از مزیت های ASP خواهد بود. چراکه زبان سی شارپ یک زبان سطح بالا، شی گرا و بر پایه کتابخانه های قدرتمند دات نت میباشد.

مزایا و معایت ASP.net
البته در کنار تمام این مزایا، معایبی همچون هزینه راه اندازی بالا، سرعت توسعه پایین تر به نسبت PHP و عدم استفاده از دیتابیس رایگانی همچون MySQL نیز وجود دارد. شما برای طراحی سایت با ASP.net بایستی ابتدا زبان برنامه نویسی سی شارپ را شخم زده و آموزش ببینید که این خود زمان بر خواهد بود.

ملاک های انتخاب یک زبان برنامه نویسی تحت وب

همواره وقتی از ویژگی های یک وبسایت صحبت میکنیم، امنیت و سرعت مهمترین چیزهایی هستند که مدیران وب و حتی کاربران به دنبال آن خواهند بود. سرعت بالای یک وبسایت همواره سبب افزایش رضایت کاربران از سایت شده و میزان فروش و سرعت خدمات دهی را نیز افزایش خواهد داد. امنیت وبسایت هم که دیگر جای بحث نداشته و قطعا کاربران همواره به دنبال حفظ حریم خصوصی و داشتن امنیت کامل هستند. پس میان asp یا php میتوان بر اساس امنیت، سرعت، هزینه و حتی زمان مورد نیاز برای راه اندازی، یکی را انتخاب کرد.

php یا asp.net ؟

برای فهمیدن جواب سوال asp.net یا php بایستی از مناظر مختلفی این دو غول دنیای توسعه سایت را با هم مقایسه کنیم. پس از بررسی تمام معیار های مهمی که در یک سایت باید رعایت شوند، میتوانیم میان PHP و ASP.net یک گزینه را انتخاب کنیم. معمولا انتخاب برای همه یکسان نیست؛ چراکه هر کس معیار های متفاوتی داشته و یک بخش برای او مهمتر از سایر موارد خواهد بود. در ادامه به بررسی معیار ها میپردازیم :

انتخاب بین php و asp.net

1 : پی‌اچ‌پی یا ای‌اس‌پی بر اساس سادگی در برنامه نویسی

با توجه به این نکته که آموزش های PHP بیشتر، جامعه برنامه نویسان آن غنی تر و مدرسین فعال در این زمینه هم بسیار بیشتر از ASP.net هستند، سهولت یادگیری PHP از ASP بالاتر خواهد بود. در ضمن PHP در ضعیف ترین سیستم ها از نظر سخت افزاری امکان راه اندازی و استفاده داشته در صورتی که از ASP.net در Visual Studio استفاده میکنیم که نرم افزاری سنگین محسوب میشود. البته چنانچه سخت افزار مطلوبی داشته و کمی با زبان سی شارپ آشنا باشید، یادگیری ASP.net اصلا سخت و طاقت فرسا نخواهد بود.

2 : PHP یا ASP.NET بر اساس وابستگی به سیستم عامل

همانطور که عنوان شد، زبان PHP وابسته به هیچ سیستم عاملی نبوده و به صورت متن باز ارائه شده است. اما ASP.net مایکروسافت وابسته به ویندوز خواهد بود و سروری که برای وبسایت های نوشته شده با ASP تهیه میکنید نیز باید از نوع ویندوزی باشد. درضمن هزینه های نگهداری و راه اندازی سرور ویندوزی کمی از سیستم عامل لینوکس بیشتر و پر هزینه تر خواهد بود. اما شاید در برخی موارد ارزش این هزینه کردن را داشته باشد.

3 : ASP.NET یا PHP بر اساس امنیت

از نظر امنیتی با توجه به تجاری بودن ASP.net میتوان گفت که PHP از امنیت پایین تری برخوردار است. البته در PHP نیز شما میتوانید از پلتفرم لاراول و مشتقات آن برای افزایش امنیت استفاده کنید اما امنیت ASP.net بالاتر از این حرف هاست. برای همین است که اکثر وبسایت های دولتی نظیر بانک ها و موسسات مالی با ASP.net پیاده سازی میشوند. هرچند در نقطه مقابل وبسایت هایی نظیر دیجی کالا از PHP استفاده میکنند.

4 : php و asp.net بر اساس سرعت و کارایی

زبان PHP با اینکه ممکن است دارای شلوغی های بیشتری در کدنویسی باشد، اما سرعت بالاتری را در اختیار برنامه نویس میگذارد. منظور از سرعت در اینجا، سرعت لود سایت نبوده و منظور ما، سرعت برنامه نویسی کردن و توسعه یک وبسایت میباشد. در اکثر موارد برنامه نویسان با دانش و تجربه یکسان، با زبان PHP سریع تر از ASP.net وبسایت را تولید و پیاده سازی میکنند. پس در جایی که توسعه سایت به شدت متکی به زمان بوده و هرچه سریع تر باید راه اندازی شود، بهتر است از PHP استفاده کنیم.

5 : PHP یا ASP.net بر اساس پشتیبانی و میزان استفاده

در حال حاضر بیش از 90 درصد سایت ها با سیستم مدیریت محتوای وردپرس طراحی و توسعه داده شده اند. بد نیست بدانید که CMS وردپرس، از زبان PHP در سمت سرور استفاده کرده و زبان توسعه این سیستم، PHP میباشد. پس میزان استفاده از PHP بسیار بیشتر از ASP.net خواهد بود. هرچند از نظر پشتیبانی متمرکز، ASP.net با متصل بودن به مایکروسافت دارای پشتیبانی عمیق تر و بهتری به نسبت PHP میباشد.

مقایسه PHP یا ASP.net بر اساس پشتیبانی و میزان استفاده

6 : مقایسه php و asp.net بر اساس هزینه راه اندازی

قطعا با توجه به تجاری بودن ASP هزینه راه اندازی این پلتفرم و خرید سرور مورد نیاز آن بیشتر از PHP میباشد. هرچند که در ایران از نسخه های کرکی نرم افزار Visual Studio و SQL Server استفاده میشود اما برای سازمان ها، کرک نبودن و درست استفاده کردن مهم و حیاتی است. پس هزینه راه اندازی سایت با ASP.net برای یک سازمان بیشتر از هزینه زاه اندازی همان سایت با PHP و سرور لینوکسی میباشد.

تفاوت اصلی PHP و ASP.NET در چیست؟

تفاوت اساسی میان PHP و ASP.net در رایگان بودن و نبودن است. PHP یک زبان رایگان است که بر روی سیستم عامل رایگان لینوکس قابل نصب و استفاده میباشد و از پایگاه داده متن باز و رایگان MySQL هم برای ذخیره سازی داده های خود استفاده میکند. این در حالیست که ASP.net تجاری، متکی به سرور ویندوز و تحت لایسنس مایکروسافت است. یعنی فقط مایکروسافت میتواند برای این پلتفرم ابزار تولید کرده و در آن تغییرات ایجاد کند.

در نقطه مقابل، هر شرکت و سازمانی قادر به توسعه ابزار و پلاگین برای بهبود طراحی سایت در PHP میباشد. چراکه PHP تجاری نبوده و تحت لایسنس خاصی هم منتشر نشده است. البته دیتابیس مورد استفاده در ASP.net یعنی SQL Server را نیز دست کم نگیرید که یکی از قدتمندترین و امن‌ترین پایگاه داده های رابطه ای محسوب میشود.

بازار کار php یا asp net

از نظر بازار کار قطعا PHP در وضعیت بهتری قرار گرفته است. هرچند ASP.net یک پلتفرم قوی تر و با امنیت بالاتر محسوب میشود اما میزان استفاده از PHP بسیار بیشتر میباشد. چراکه این زبان برنامه نویسی رایگان بوده و شرکت های کوچک بیشتر ترجیح میدهند از این زبان برای طراحی سایت های خود استفاده میکرده باشند.

نتیجه گیری – php یا asp.net؟

در مقاله PHP یا ASP.net به بررسی کامل تفاوت های میان این دو غول حوزه توسعه سایت پرداختیم. فهمیدیم که چه مزایا و معایبی در هر کدام از این تکنولوژی ها و زبان های برنامه نویسی وجود دارد. اما در نهایت به عنوان یک جمع بندی میتوانیم اینگونه بیان کنیم که چنانچه شما قصد پیاده سازی یک وبسایت کوچک یا نیمه بزرگ را داشته و هزینه های توسعه برایتان مهم است، بهترین انتخاب PHP خواهد بود. اما در صورتی که برای یک سازمان دولتی یا امنیتی قصد توسعه سایت دارید، بهتر از از ASP.net استفاده کنید.

قطعا سازمان های دولتی هزینه پیاده سازی سرور و هزینه های توسعه سایت با ASP.net را برای داشتن امنیت بالاتر پرداخت خواهند کرد. اما تجارت های کوچک تر و وبسایت هایی که بیشتر از امنیت، ظاهر برایشان اهمیت دارد، به دنبال زبان PHP خواهند بود. البته باز این نکته را در نظر بگیرید که با پکیج های امنیتی موجود در لاراول، امنیت وبسایت های PHP نیز تا حد بسیار زیادی تامین خواهد شد.

در اینجا مقاله مقایسه بین asp یا php به پایان میرسد، چنانچه هرگونه سوالی درباره تفاوت های این دو دارید میتوانید در ادامه صفحه در بخش دیدگاه‌ها سوالاتتان را مطرح کنید تا در کمترین زمان پاسخ مناسب دریافت کنید.