با عرض سلام خدمت همراهان خوب و همیشگی دانشجویار، در این مقاله چالش های راه اندازی استارتاپ در ایران را شرح می دهیم

احتمالا شما هم با واژه استارتاپ برخورد داشته اید. واژه ای که تو چند سال اخیر به خصوص در کشور خودمان در فضای رسانه زیاد به آن پرداخته شده است.این روز ها صحبت از استارتاپ در بین جوانان ایرانی هم بسیار زیاد شده است. جوانان علاقه زیادی به راه اندازی استارتاپ دارند. به خاطر اینکه این گروه از جامعه در نسل z قرار دارند. از ویژگی های این نسل می توان به علاقه فراوان به تکنولوژی و محیط کاری جذاب اشاره کرد. همین طور افراد این نسل از خلاقیت بالایی نیز برخوردار می باشند.

استارتاپ به معنی خیلی ساده یعنی پروژه ای که هسته شکل گیری آن یک ایده جذاب است. ایده با کمک تکنولوژی های مرتبط و تلاش گروه در زمینه ارائه محصول یا خدمت  پیاده سازی می شود.اریک ریس (Eric Ries) یکی از متفکران حوزه استارتاپ برای این واژه تعریفی را ارائه کرده است. او استارتاپ را نهادی انسانی که برای خلق محصول در شرایط با عدم قطعیت بسیار می داند. استارتاپ ها با استفاده ار فناوری ها در تلاش هستند تا بدون توجه به محدودیت های جغرافیایی فعالیت کنند.  همچنین آنها باید از این راه به سرعت وارد سود دهی شوند.

شکل گیری استارتاپ ها مبتنی بر فناوری ها و تکنولوژی است و همین طور پتانسیل بالایی برای رشد دارند.ایده های مختلفی وجود دارند که در صورت اجرایی شدن می توانند نیاز قشری از جامعه را مرتفع سازند. بسیاری از جوانان تصور می کنند ایده آنها باید حتما  باید فوق العاده خاص باشند تا موفق شوند. ایده خاص در رسیدن به موفقیت تاثیر دارد، ولی همه چیز نیست.

حتی لازم نیست حتما ایده خیلی خاصی داشته باشید.می توانید با بررسی استارتاپ های سایر کشور ها از ایده های آنها الگو برداری کنید. می توانید حتی با تغییرات اندکی این ایده ها را در کشور خودمان نیز پیاده سازی کنیم. استارتاپ هایی زیادی هستند که به همین شکل ایجاد شده اند.استارتاپ ها در رونق اقتصادی جوامع نقش پر رنگی دارند. افرادی که با ایده های خود به دنبال کسب درآمد هستند، استارتاپ راه اندازی می کنند.

معمولا ایجاد یک تجارت جدید هماوره با دشواری و شکست مواجه است. برخی از استارتاپ ها ممکن است حتی به مرحله تاسیس هم نرسند. به همین دلیل استارتاپ ها در مراحل شکل گیری خود همواره با چالش هایی مواجه اند. لازم است تا صاحبان این استارتاپ ها از چالش های پیش رو آگاه شوند. صاحبان استارتاپ می توانند با آگاهی از این موارد نسبت به رفع چالش ها قدم بردارند.

چالش های راه اندازی استارتاپ در ایران

استارتاپ ها در مسیر موفقیت خود با چالش های گوناگونی مواجه اند. در ایران نیز مانند سایر کشور ها چالش هایی در این حوزه وجود دارد. در ادامه این چالش ها را بررسی خواهیم کرد.چالش های استارتاپ ها را می توانیم به دو قسمت اصلی تقسیم بندی کنیم. این دو قسمت شامل چالش های محیطی و داخلی است.

چالش های محیطی

چالش های محیطی عوامل غیر قابل کنترل هستند. این عوامل اکثرا خارج از محیط استارتاپ ها هستند. در ادامه چالش های محیطی آورده شده اند.

انواع چالش های محیطی

  • تامین منابع مالی

تهیه و تامین منابع مالی همواره یکی از مشکلات راه اندازی استارتاپ ها محسوب می شود. در واقع این قسمت مهمترین چالشی است که از جانب استارتاپ ها گزارش شده است. با پیشرفت کار نیاز به منابع مالی افزایش پیدا می کند. مدیریت منابع مالی برای موفقیت استارتاپ ها ضروری است.

  • مسائل حقوقی

یکی از مهمترین چالش ها این قسمت حقوق مالکیت فکری است. هدف از حقوق مالکیت فکری ایجاد انگیزه برای کارهای خلاقانه بدون ترس از سو استفاده سایر اشخاص است.حقوق مالکیت فکری به افراد کمک می کند تا از مانع از سو استفاده توسط سایر اشخاص شود. از دیگر مسائل این حوزه می توان به معافیت های مالیاتی و پیچیدگی مقررات کسب و کار اشاره کرد.

  • کمبود نیروی انسانی متخصص

منابع انسانی اگر به درستی مدیریت شود، نقش کلیدی در موفقیت آن کسب و کار خواهد داشت. عدم وجود نیروی انسانی متخصص و متناسب با بازار کار یکی از چالش های اصلی محسوب می شود. با وجود فارغ التحصیلان زیاد در کشور ولی این افراد مهارت لازم برای انجام کار های حرفه ای را دارا ندارند. با هدفمند شدن آموزش در دانشگاه ها و ارتباط مناسب با صنعت این مشکل قابل حل است.

  • نهاد های پشتیبان و نهاد های بین سازمانی

اینگونه از سازمان ها و شرکت ها با ارائه خدمات مشاوره ای، فنی و … از استارتاپ ها حمایت می کنند. خدماتی که توسط اینگونه از شرکت ها ارائه می شود معمولا کیفیت قابل قبولی ندارند. برای پیشرفت در این عرصه لازم است حتما کیفیت خدمات مطابق با استاندارد های بین المللی باشد. از طرفی تعداد شرکت هایی که مشغول خدمات دهی هستند بسیار کم بوده و لازم است برای این مشکل تدبیری صورت گیرد.

  • مسائل فرهنگی و اجتماعی

یکی از موارد مهم در این حوزه مسائل فرهنگی و اجتماعی است.بسیاری از افراد هنوز ترس عدم موفقیت دارند و این عاملی برای عدم رشد استارتاپ ها است. روحیه کارآفرینی باید در افراد جامعه به وجود آید تا این فضا رونق قابل توجهی بگیرد. امروزه افراد با مشاهده پیشرفت استارتاپ های ایرانی می توانند بیشتر به این فضا اعتماد کنند. یکی دیگر از مشکلات این است که در مناطق مختلف کشور به یک میزان از استارتاپ ها حمایت نمی شود.

  • زیر ساخت های فنی

با وجود پیشرفت های مناسب در زمینه ارتباطی و اطلاعاتی اما هنوز این قسمت نیاز به کار بیشتر دارد. این پیشرفت ها هنوز نتواسته امکانات مناسبی را ایجاد کند که به خوبی پاسخگوی نیاز مردم باشد. با پیشرفت در زیر ساخت های ارتباطات و فناوری اطلاعات شاهد پیشرفت قابل توجه در حوزه استارتاپی خواهیم بود. در کشور های پیشرفته این موضوع به خوبی حل شده است و از این بابت دغدغه ای برای فعالان استارتاپی وجود ندارد. امیدواریم با تلاش مختصصان این حوزه بتوانیم ما هم در جمع این کشور ها قرار بگیریم.

چالش های داخلی

چالش های داخلی عوامل قابل کنترل هستند. چالش هایی هستند که به فضای داخلی استارتاپ ها مرتبط هستند.

انواع چالش های داخلی

در ادامه برخی از مهمترین چالش های داخلی آورده شده است.

  • جهت گیری اشتباه در رفع نیاز جامعه
  • تحقیقات بازاریابی ضعیف
  • قیمت گذاری غیر واقعی و نامناسب
  • تبلیغات ضعیف
  • ضعف در کار گروهی
  • ضعف در برنامه ریزی بلند مدت

نتیجه گیری

استارتاپ ها در همه جای دنیا از محبوبیت بالایی برخوردارند ولی محبوبیت دلیل بر موفقیت نیست. لازمه موفقیت تلاش متخصصان در بر طرف کردن مشکلات، آگاه شدن و آموزش مناسب علاقه مندان است.در کشورمان نیز این فضا رشد مناسبی داشته است. امیداریم با برطرف شدن مشکلات، استارتاپ های کشورمان  بتوانند در دنیا نیز هر چه بیشتر درخشان ظاهر شوند.

امیدوارم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.