هیچ دوره ای در سبد خرید شما وجود ندارد
نظریه زبان ها و ماشین ها در حوزهٔ علوم کامپیوتر و همچنین علوم اطلاعات زمینهای مهم است که به ما در مطالعهٔ زبانهای برنامهنویسی، تحلیل زبانها و مدلسازی ساختارهای زبانی کمک میکند. این زمینه، به ما امکان میدهد الگوریتمها را به بصورت فرمال توصیف و تحلیل کنیم و قوانین و قواعد زبانی را با استفاده از ماشین ها و مدلهای مختلف بررسی کنیم.
درس نظریه زبان ها و ماشین ها از دروس پراهمیت دوره کارشناسی رشته کامپیوتر و همچنین جزء مهم ترین دروس کنکور کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر می باشد . این درس در دسته دروس مشترک قرار دارد و در کنکور ارشد دارای ضریب 4 است . در این مجموعه تمامی سرفصل های کتاب نظریه پوشش داده شده و تمرینات مهم کتاب لینز که کتاب مرجع این درس به شمار می رود با توضیحات کامل حل شده و همچنین تعدادی تست در این مجموعه قرار گرفته است. این درس درباره جنبههای نظری رشته مهندسی کامپیوتر می باشد و ارتباط بین مسائل و زبانها را مشخص می کند. مباحث مورد بررسی شامل مدل های مختلف محاسباتی، توانایی محاسباتی این مدل ها ، بیان رسمی مدل ها و گرامرها، خواص محاسباتی و کاربردهای آنها ست.
سرفصل های آموزش نظریه زبان و ماشین دانشجویار
- مقدمه
- حل تمرین
- ماشین DFA
- ماشین NFA
- تکمیلی ماشین های FSA
- زبان های منظم
- خواص زبان های منظم
- زبان های مستقل از متن
- ماشین NPDA
- ماشین NPDA – PAD
- بستار زبان های مستقل از متن
- ماشین تورینگ
مخاطبین آموزش نظریه زبان ها و ماشین ها
- دانشجویان دوره کارشناسی رشته کامپیوتر
- داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر
نظریه زبانها و ماشینها
نظریه زیانها و ماشینها
پیشنیاز دوره آموزش نظریه زبان و ماشین
- این دوره پیشنیازی ندارد و مباحث موردنیاز در شروع دوره آموزش داده شده است .
اهمیت یادگیری نظریه زبان ها و ماشین ها چیست؟
این درس یکی از دروس اصلی در حوزه کامپیوتر است که در آن به سه موضوع “زبان، گرامر و ماشین”پرداخته میشود. این درس پیشنیاز درس طراحی کامپایلر است. با یادگیری زبانها و گرامرها، نحوه کار کامپایلر و همچنین طراحی زبانهای برنامهسازی را متوجه خواهید شد. در این درس با تفاوتهای بین زبانهای محاسباتی و زبانهای طبیعی آشنا شده و مفاهیم مربوط به طراحی و توسعه زبانهای برنامهنویسی، پردازش زبانهای طبیعی و الگوریتمهای مختلف، را خواهید آموخت. همچنین این درس از جمله دروس مهم در کنکور کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است.
اهمیت درس نظریه زبانها در کنکور ارشد کامپیوتر
این درس در کنکور ارشد مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر، ضریب بالایی را دارد و یکی از دروس امتیازآور و تأثیرگذار در آزمون است. این درس تخصصی به دانشجویان کمک میکند تا نظریه و مفاهیم مرتبط با زبانها و ماشینها را بیاموزند و توانایی حل مسائل در این حوزه را پیشرفت بخشید. اهمیت یادگیری نظریه زبان و ماشین برای دانشجویان رشته کامپیوتر از آنجاست که فهم عمیق از ساختار زبانها، قوانین آنها و مدلهای ماشینی که برای توصیف زبانها استفاده میشوند، به شما امکان میدهد به طور مؤثرتر در طراحی نرمافزار و مدیریت پروژههای نرمافزاری عمل کنید.
به دلیل اهمیت این درس در کنکور ارشد کامپیوتر، توصیه ما برای داوطلبان کنکور ارشد کامپیوتر در تمامی گرایشها، مطالعهٔ این درس است. حتی اگر در دورهٔ کارشناسی موفق به دریافت نمره بالایی از درس نظریه زبان ها و ماشین ها نشدهاید، با اندکی زمان و تلاش، میتوانید با استفاده از فیلمهای آموزشی نظریه زبانها و ماشینها، سطح خود را ارتقا داده و با پشتکار و تمرین موفقیت در این درس را تجربه کنید.
در آزمون کنکور مهندسی کامپیوتر، تعداد تستهای درس نظریه زبان ها و ماشین ها پنج تست است و ضریب این درس در گرایشهای مختلف از جمله معماری، شبکههای کامپیوتری، رایانش امن، نرمافزار، بیوانفورماتیک، علوم داده، الگوریتم و محاسبات و علوم و فناوری شبکه دو و در گرایش هوش مصنوعی و قرآن کاوی رایانشی سه-3 است. همچنین، در آزمون علوم کامپیوتر، تعداد تستهای این درس ده تست است و ضریب این درس در تمامی گرایش ها 4 است.
تاریخچه نظریه زبان ها و ماشین ها
نظریه زبان و ماشین، زمینه ای در علوم کامپیوتر و مطالعه علمی زبان و ماشین است. قدمت نظریه زبان و ماشین به قرون وسطی بر می گردد، اما پیشرفت اصلی در این حوزه در طول قرن 20 میلادی صورت گرفت. اولین پیشنهاد برای ساخت یک ماشین قابل برنامه ریزی وجود داشته است، ولی واقعیت آن است که ماشین ها قبل از اختراع رایانه ها تاریخچه طولانی ای دارند. منظور از ماشین در اینجا چیزی است که قادر به انجام محاسبات باشد. از پیش نظریه زبان ها و ماشین ها به ما در مورد محدودیت ها و امکانات این ماشین ها و امکان اجرای بعضی توابع در آن ها اطلاعاتی می دهد.
نظریه زبان ها و ماشین ها شاخه ای از علم کامپیوتر به شمار می رود و برای طراحی و تحلیل برنامه های کامپیوتری به کار می رود. این نظریه شکل گرفته از مفاهیمی همچون زبان ها و گرامر های زبان، اتومات ها، ماشین های تورینگ و ساختارهای دیگر مشابه.
یکی از عوامل مهمی که در توسعه نظریه زبان و ماشین تأثیر گذاشت، ابتکار آلان تورینگ در سال 1936 بود. او نمونه ای از یک ماشین ساخت و تحلیل کرد که برای انجام محاسبات استفاده می شود، که به آن “ماشین تورینگ” معروف شد. این ماشین تورینگ به عنوان مبنا و پایه برای تمام ماشین های برنامه ریزی شونده معرفی شد.
در دهه 1950، نظریه زبان ها و ماشین ها به عنوان موضوع مستقلی در علم کامپیوتر شناخته شد و پیشرفت های چشمگیری در آن اتفاق افتاد. تاکید بر زبان های فرمال، گرامرهای شکلی و ساخت و تحلیل توابع ماشین ها از جمله موضوعاتی است
اصول و مفاهیم نظریه زبان ها و ماشین ها
بیایید به طور مختصر در مورد اصول و مفاهیم اساسی نظریه زبان ها و ماشین ها صحبت کنیم:
زبانها
در نظریه زبانها، زبان، مجموعهٔ شهودی از الفبایی است که توسط قواعد و محدودیتهای خاص تعریف میشود. دقیقترین تعریف زبانها به صورت فرمال با استفاده از نظریه مجموعهها و قابلتطبیق بر روی یک الفبا انجام میشود. در این حوزه، زبانها به دو دستهٔ زبانهای محدود و زبانهای غیرمحدود تقسیم میشوند.
انواع ماشینها
ماشینها در نظریه زبان و ماشین مدلهایی هستند که برای شبیهسازی عملکرد زبانها استفاده میشوند. چند نوع ماشین شناخته شده در این حوزه عبارتند از:
– ماشین متناهی: این ماشینها عموماً برای مدلسازی زبانهای محدود استفاده میشوند و دارای حدود متناهی حالت و قواعد هستند.
– ماشین تورینگ: ماشین تورینگ، به عنوان یک مدل محسوب میشود که قدرت محاسباتی کمپیوترهای کلاسیک را مدلسازی میکند. این ماشین دارای نوعی حافظه و امکان حرکت روی نوشته است.
– ماشین پشته: این ماشینها از مفهوم پشته در عملکرد خود استفاده میکنند. آنها قادرند به صورت محدودی به عقب برگردند و مفهومی از حافظه مشابه با پشته دارند.
– ماشین خطی محدود: این ماشینها از قوانین خطی محدود برای مدلسازی زبانها استفاده میکنند. آنها دارای قواعدی هستند که روی سمت چپ آنها یک نماد میآید و بر روی سمت راست آنها تعدادی نماد قرار میگیرد.
کاربردهای نظریه زبان و ماشین
نظریه زبان ها و ماشین ها برای مطالعه و تحلیل زبانهای برنامهنویسی، طراحی و توسعه زبانهای جدید، بهبود فرایندهای ترجمه، مدلسازی سیستمهای خودکار و سازگارسازی اجزای نرمافزارها استفاده میشود. علاوه بر این، تلاش برای درک بهتر قوانین و محدودیتهای زبانی در جایگاه مهمی برای بهبود عملکرد و طراحی سیستمهای کامپیوتری دارد.
با بهرهگیری از نظریه زبان و ماشین میتوانید بهبودهای قابل توجهی در طراحی نرمافزارها، بهرهوری سیستمها و بهینهسازی عملکرد آنها داشته باشید. امیدوارم که این توضیحات کوتاه برای شما مفید بوده باشد. اگر سوال یا درخواست بیشتری دارید، من همچنان در اینجا هستم تا به شما کمک کنم.
محمد حسین دانشجوی دوره
سلام ، از آموزش خوبتون ممنونم ، خیلی به کارم آمد .
علیرضا احمدی
درود. موفق باشید
negan.8291 دانشجوی دوره
تدریس روون و قابل فهم . جزوه عالی . تمرین های متنوع . واقعا دوره خفنیه
abolfazlrostami8289 دانشجوی دوره
واقعا دمتون گرم مبحث سختی بود ولی با دوره شما کامل یاد گرفتم
خیلی ممنون بابت دوره خوبتون
heydari1999 دانشجوی دوره
حل تمرین کتاب لینز رو هم میشه اپلود کنید من پیداش نکردم توی فایل ها
امیرحسین حسن پور دانشجوی دوره
سلام مدرس این دوره واقعا عالی با جزئیات کامل توضیح میدن
کاربر دانشجوی دوره
بسیار عالی و جامع
سپاس
کاربر دانشجوی دوره
خیلی سپاسگزارم از سرکار خانم سمیه محمودی برای آموزش بسیار عالی و کامل درس نظریه زبان و ماشین ، متشکرم من خیلی استفاده کردم
aydinmsc1215 دانشجوی دوره
ممنون از دوره خوبتون واقعا عالیه
fatemehsadrmomtaz دانشجوی دوره
خیلی عالی بود مرسی
alimehrinari16 دانشجوی دوره
سلام، ممنون از دوره خوبتون، فقط میخواستم خواهش کنم اگر امکانش هست فایل پاور هم در اختیار ما قرار بدین، باتشکر.
amirhosseinmozafari49 دانشجوی دوره
عالی بود مرسی
سام موسوی
سلام خسته نباشید
این دوره برای کنکور کافیه؟
تو یکی از نظرات خوندم فرمودین کتاب لینز رو هم یه سری قضایاش رو بخونن
خودتون این قضایا رو تو دوره نگفتین؟
یعنی نیازه علاوه بر این دوره کتاب لینز رو هم مطالعه کنیم؟
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
نیازی نیست کل کتاب لینز و مطالعه کنید. یه سری قضایا هستن که لازمه متن خود قضیه رو حفظ باشید.
همه مطالب لازم برای کنکور کامل گفته شده .
موفق باشید
omarparyad.wordpress دانشجوی دوره
سلام وقتتون بخی خسته نباشید، ببخشید ما این ترم این درس داریم توی دانشگاه ولی کل کلاس هیچی متوجه نمیشیم میخواستم بدونم کامل سرفصل ها رو پوشش میده مخصوصت بحث معادلات دو ماشین DFA, NFA .
استاد دکتر عبدلله ناصری این ترم باهامونه، کتاب اصلی رو ایشون ترجمه کردن و خیلی سخت گیرن به نظرتون ببینیم این دوره رو قبول میشیم این ترم ( مقطع لیسانس )؟؟؟؟
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
کل مباحث پوشش داده شده و صد در صد با دیدن دوره و تمرین کردن قبول میشید.
موفق باشید
sina00 دانشجوی دوره
ببخشید نمیشه جلسات رو دانلود کرد ؟؟؟
علیرضا احمدی
سلام و درود. آیکن دانلود، پایین سمت چپ خود پلیر قرار گرفته
sina00 دانشجوی دوره
ایکونی که میگید واسه من نیست
علیرضا احمدی
لطفا تلگرام یا چت آنلاین عکس بفرستید از چیزی که دارید تا راهنمایی بهتری بتونم انجام بدم
اتنا
سلام وقتتون بخیر باشه.این دوره برای المپیاد دانشجویی خوبه؟
hidden_dev دانشجوی دوره
بخش هفتم ویدیو هاش ایراد داره استاد داره توضیح میده ولی چیزی نوشته نمیشه
mohammadbarati466 دانشجوی دوره
دقیقا گرامر منظم هیچی نوشته نمیشه
الهام
سلام وقت بخیر
تمامی مطالب پوشش داده شده
بخش گرامرها تدریس شده؟؟؟
Amirm2305 دانشجوی دوره
واقعا فوق العاده بود
sarafathi1819 دانشجوی دوره
واقعا عالی. از تدریس خوبتون ممنونم.
the4mir دانشجوی دوره
سلام
ممنون از دوره ی عالی و کاملتون
من این دوره رو شب امتحان گرفتم و دیدمش
بقدری کامل بود که من تو طول ترم هیچی نخونده بودم شب امتحان با این دوره تونستم تموم کنم این درسو نمرش نیومده ولی خیلی خوب نوشتم
حالا میخوام برم برای دوره معماری کامپیوترتون
hsart
سلام دوست عزیز
خواهش میکنم. خوشحالیم که دوره برای شما مفید بود
موفق باشد
faezehtaheri98 دانشجوی دوره
سلام استاد ، خسته نباشید ، ممنون از آموزش های عالی تون ، ببخشید مبحث گرامرها و مبحث تبدیل عبارت های منظم به nfa و dfa شامل کدوم ویدیو میشه ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
سمیه محمودیانی مدرس دوره
سلام فائزه جان
دقیق یادم نیست ولی احتمالا قسمت 6 یا 7 هست.
akbar5010 دانشجوی دوره
سلام خسته نباشید خانم مهندس من درس اول همراه با تمرینش هاش رو اصلا نتونستم متوجه بشم خیلی گنگه واقعا خسته شدم نمیشه یه راهی باشه این درس یک همراه با تمرین هاش بفهمم
سمیه محمودیانی مدرس دوره
سلام
مشکل فقط فصل 1 هست ؟ قبلا این درس و خونده بودید ؟ در مورد مشکل بیشتر توضیح بدید امیدوارم بتونم کمکی بکنم.
akbar5010 دانشجوی دوره
سلامی دوباره خانم مهندس درس یک خیلی گنگ هست واقعتش باز درس dfa و nfa تا حدودی میشه درکش کرد متاسفانه فصل اول واقعا گنگ هست خیر من اولین باره این درس میخونم مشگل این گرامر و زبان مشگل داریم که چطور بفهمیم گرامر یا زبان باید به دست بیاریم
سمیه محمودیانی مدرس دوره
سلام دوست عزیز
یا در تلگرام به من پیام بدید یا ایمیل بزنید بیشتر صحبت کنیم انشاا… بتونم کمکی بکنم درس برای شما خوندنش راحت تر بشه
smahmoodiani@yahoo.com
کاربر
سلام لطف میکنید آیدی تلگرام را بفرستید
امید
سلام استاد وقتبخیر شما تدریس خصوصی به صورت مجازی دارین و همچنین کلاس رفع اشکال. چه طور می تونم باهاتون در ارتباط باشم ؟
soheylakazemi
سلام خیر تدریس خصوصی که ندارن برای ارتباط با ایشون لطف کنید به تلگرام سایت پیام بدید
parsovaweb
واقعا تدریستون عالیه – مرسی از زحمات شما – کاش اساتید دانشگاه هم مثل شما با حوصله و خوب تدریس میکردن
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
مرسی لطف دارید . خوشحالم مفید بوده .
موفق باشید .
salimi11
سلام وقت بخیر .من کارشناسی مهندسی کامپیوتر نخواندم ولی برای ارشد کنکور کامپیوتر میخواهم بدهم .این دوره برای من مفید است و کامل مباحث متوجه میشوم یا حتما باید کلاس های دانشگاه را رفته باشم ؟
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
همه مطالب گفته شده و برای کنکور کافیه . فقط در کنار مجموعه ، تمرینات کتاب لینز بخش هایی که حالت قضیه دارند و در تمرین گفته شده اثبات کنید شما فقط صورت سوال و بدونید کافیه به اثباتش کاری نداشته باشید . چون صورت این قضایا معمولا در تست ها به عنوان کدام گزینه غلط است یا چند مورد از موارد زیر غلط یا صحیح است مطرح می شود . که این قضا در کلاس های دانشگاه اثبات نمی شوند یعنی نسبت به بقیه عقب نیستید . سوالی داشتید مطرح کنید پاسخ می دهم .
salimi11
خیلی ممنون .
این درس پیش نیازی دارد ؟
و برای درس کامپایلر حتما باید این درس را یاد بگیرم ؟
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
خیر پیش نیاز ندارد . مواردی که با سایر دروس همپوشانی داشته مطرح کردم .
درس کامپایلر از کنکور 1400 حذف شده ، دروس دیگری جایگزین شده
star60
سلام استاد عزیز و گرامی
وقت بخیر خدا قوت تدریستون عالی بود استاد. برای من که تدریس چند استاد رو تجربه کرده بودم این آموزش فوق العاده بود.
واقعا لذت بردم. دروس نظریه و کامپایلر جز درسهایی بودندکه امیدی به کسب درصد بالا در کنکور رو نداشتم ولی الان به لطف شما این امر برام میسر شده.
سپاس از زحمات بی دریغ تان
همیشه در اوج باشید و عالی بدرخشید.
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
لطف دارید . خوشحالم برای شما مفید بوده و امیدوارم درصد خوبی در کنکور بزنید .
موفق باشید
Ahmadollah
سلام
مجموعه مفیدی بود اما این مجموعه بیشتر حل تمرین بود تا تدریس نظریه ها
سمیه محمودیانی مدرس دوره
با سلام
هر مبحثی که تدریس شده ، تمرینات و تست مربوط به همان مبحث حل شده که کاربرد آن مبحث در کنکور مشخص بشه.
موفق باشید
علی رضا
من چطوری می تونم با این استاد ارتباط بگیرم در خصوص رفع اشکال و ..
من این ویدیو را تهیه کردم
حسن رجبیان
سلام وقتتون بخیر. همینجا کامنت بذارین یا در چت سایت پیام بدین تا ایمیل ایشون در اختیارتون قرار بگیره
علی رضا
من یه هفته هست بهشون میل زدم جواب ندادند
سمیه محمودیانی مدرس دوره
سلام
ایمیل و چک کردم ایمیلی از طرف شما به دستم نرسیده .
s.mahmoodiani@yahoo.com
حسن مالکی
سلام. باورم نمیشه که درس به این سختی وسنگینی، اینقدر ساده و روان و لذت بخش بیان بشن. جالبه که کامل جامع همه ریز و درشت مطالب رو گفته.با این فیلم مطمئنم کنکور امسال نظریه بالای هشتاد درصد میزنم.ممنون بابت انتشار این فیلم. کاش بقیه درسها روهم ازهمین مدرس منتشر کنید
سمیه محمودیانی مدرس دوره
سلام
مرسی از لطف شما .